A mund të shkaktojë depresion shikimi i pornografisë?

A ndikon shikimi i pornografisë në shëndetin tuaj mendor? A shkakton depresion? Ja çfarë thonë ekspertët dhe hulumtimi.

Përditësuar së fundi më Korrik 22, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Janar 30, 2022.

Disa njerëz shikojnë pornografi për të eksploruar seksualitetin, për të rritur intimitetin ose për të lehtësuar stresin. Por a keni menduar ndonjëherë nëse ky aktivitet mund të çojë në simptoma të depresionit?

Ka shumë arsye pse njerëzit konsumojnë përmbajtje pornografike. Këto mund të shkojnë nga rritja e intimitetit me një partner seksual në vetë-eksplorim deri te mërzia.

Edhe nëse shpesh është një temë e stigmatizuar dhe e diskutueshme, shikimi i pornografisë është shoqëruar me disa përfitime shëndetësore.

Një studim i botuar në Sociology, për shembull, zbuloi se shikimi i pornografisë mund t'u japë vlera edukative disa njerëzve. Një studim tjetër nga Universiteti Carnegie Mellon tregoi se shikimi i pornografisë frenon reagimin ndaj stresit tek meshkujt e rritur.

Ndikimi në shëndetin mendor i shikimit të pornografisë nuk kufizohet vetëm në këtë.

Hulumtime të tjera kanë gjetur një lidhje midis përdorimit të pornografisë dhe rritjes së simptomave të depresionit.

Ja çfarë kanë për të thënë hulumtimi - dhe ekspertët.

A mund të shkaktojë depresion shikimi i pornografisë?

Në komunitetin shkencor, një pjesë e madhe e bisedës rreth shikimit të pornografisë përqendrohet në efektet e saj në sistemin e shpërblimit të trurit.

Shikimi i çdo lloji pornografie aktivizon prodhimin e dopaminës - një kimikat "të ndjeheni mirë" që nxit ndjenjat e kënaqësisë dhe mirëqenies.

Prandaj, mund të jetë befasuese të shihet se disa kërkime sugjerojnë se shikimi i pornografisë lidhet gjithashtu me depresionin.

Studimet mbi këtë temë janë të kufizuara, jo përfundimtare dhe konfliktuale. Megjithatë, ato ekzistuese sugjerojnë se konsumimi i pornografisë dhe depresioni kanë një marrëdhënie komplekse.

Këtu janë disa kërkime të fundit:

Pavarësisht këtyre gjetjeve, përfundimi është se nuk ka të dhëna të mjaftueshme për të arritur në përfundimin se shikimi i pornografisë ndikon negativisht në shëndetin mendor ose shkakton depresion.

Megjithatë, ju mund të pyesni, po sikur të jetoj tashmë me depresion? A mundet përdorimi i pornografisë të përkeqësojë simptomat e mia?

“Pornografia nuk e përkeqëson në thelb depresionin, "thotë Paul Greene, Ph.D., një psikolog klinik dhe drejtor i Qendrës Manhattan për Terapinë Kognitive-Sjellëse.

“Megjithatë,” shton ai, “nëse e pengon dikë me depresion të mbajë marrëdhënie ose të bëjë aktivitete të tjera që përmirësojnë humorin – si ushtrimet apo shoqërimi – atëherë mund të përkeqësojë në mënyrë indirekte depresionin.”

Efektet e mundshme të konsumit të pornografisë në shëndetin mendor

Ekspertët kanë zbuluar se në disa raste shikimi i pornografisë mund të çojë në:

Megjithatë, hulumtimet e reja tregojnë se mund të mos jetë vetë pornografia që i shkakton këto efekte, por perceptimi i shikuesit. Me fjalë të tjera, ndikimi i shëndetit mendor lidhet me faktin nëse dikush beson se ka një varësi ndaj pornografisë (edhe nëse nuk është kështu) ose se ata po bëjnë diçka që nuk duhet.

Për shembull, nëse besoni se nuk duhet të shikoni pornografi, por megjithatë nuk mund ta ndaloni së bëri këtë, mund të jeni më të prirur për të përjetuar simptoma të shqetësimit psikologjik.

Kjo mund të jetë veçanërisht e vërtetë nëse shikimi i pornografisë bie ndesh me bindjet tuaja fetare, shpirtërore dhe etike.

Ndikimi i mundshëm i konsumit të pornografisë në shëndetin mendor gjithashtu ndryshon sipas gjinisë.

Për shembull, një studim i vitit 2018 ekzaminoi lidhjen midis stileve të lidhjes dhe përdorimit të pornografisë. Ai zbuloi se burrat e lidhin përdorimin më të lartë të pornografisë me kënaqësi më të lartë në marrëdhënie. E kundërta, megjithatë, ishte e vërtetë për gratë në studim.

Është e rëndësishme të theksohet se shumica e hulumtimeve mbi konsumin e pornografisë është fokusuar tek meshkujt e rinj, të bardhë, heteroseksualë. Çfarë të dhënash kemi për gratë mbetet disi e paqartë. Njerëzit LGBTQ+, deri më tani, janë lënë kryesisht jashtë ekuacionit, dhe nuk ka shumë studime që marrin në konsideratë ndërlidhjen e kulturave dhe racave.

A mund të çojë depresioni në shikimin kompulsiv të pornos?

Konsumimi kompulsiv i pornografisë - ai që njihet si "përdorimi problematik i pornografisë" (ose PPU) - përkufizohet si paaftësi për të kontrolluar impulset kur bëhet fjalë për shikimin e pornografisë. Shpesh konsiderohet në studimin e varësisë ndaj seksit, çrregullimit të sjelljes seksuale kompulsive ose hiperseksualitetit.

Por ndërsa thashethemet janë të shumta në të gjithë internetin (dhe më gjerë), nuk ka prova dërrmuese që sugjerojnë se depresioni mund të çojë në shikimin kompulsiv të pornove.

Thënë kështu, disa kërkime sugjerojnë se njerëzit mund të shikojnë pornografi më shpesh kur kanë depresion. Kjo mund të jetë veçanërisht e vërtetë për meshkujt.

Për shembull, një studim i vitit 2017 zbuloi se meshkujt me depresion mund ta konsiderojnë përdorimin e pornografisë si një ndihmë për përballimin.

Kjo korrespondon me atë që disa ekspertë kanë për të thënë.

“Simptomat e zakonshme të depresionit përfshijnë izolimin, arratisjen dhe sjelljen e tepruar,” thotë seksologu klinik i certifikuar Kyle Zrenchick, Ph.D., LMFT. “Kështu, njerëzit mund të shohin një rritje të dukshme të konsumit të pornografisë gjatë periudhave të depresionit.”

Eksperti i varësisë, Sean Duane, LCSW, shton këtë duke thënë: “Faktorët e rrezikut që lidhen me shikimin kompulsiv të pornografisë në internet përfshijnë sjelljet ekzistuese të varësisë, si dhe modelet ose një histori izolimi, ankthi dhe/ose depresioni.”

Përdorimi i rastësishëm kundrejt pornografisë problematike

Ndërsa shikimi kompulsiv i pornos është njohur në mjediset klinike, ai nuk identifikohet si një gjendje e shëndetit mendor.

Përsëri, ekspertët sugjerojnë se shikimi i pornografisë ndonjëherë mund të bëhet një sjellje kompulsive. Ashtu si me çdo sjellje kompulsive, kjo mund të çojë në sfida.

Por çfarë është kompulsive apo "problematike?" Dhe çfarë është konsumimi "i rastësishëm" i pornografisë?

Kjo varet nga ndjenjat tuaja për këtë çështje - dhe nëse mendoni se keni kontroll mbi zakonet tuaja të shikimit. Është gjithashtu e lidhur me nivelet e shqetësimit që ju shkakton ky aktivitet.

“Dallimi kritik midis shikimit të herëpashershëm të pornografisë dhe shikimit kompulsiv nuk është çështja se sa ose sa shpesh e shikon dikush, por çështja e kontrollit”, thotë Raffi Bilek, LCSW-C, terapist dhe drejtor i Qendrës së Terapisë Baltimore. . “Nëse një person nuk është në gjendje të ndalojë së shikuari pornografi, edhe pse ai dëshiron dhe ndoshta është përpjekur, ky është një problem detyrimi dhe është shkak për shqetësim. Kjo është e vërtetë edhe nëse ata nuk e shohin atë shumë shpesh.”

“Nga ana tjetër, dikush mund të shikojë porno çdo ditë dhe nuk është domosdoshmërisht problem”, shton Bilek. “Për sa kohë që ata janë në kontroll se çfarë, kur dhe sa shpesh po kënaqen.”

Zrenchick pajtohet. “Nuk ka asnjë përkufizim universal dhe standard se çfarë e bën problematike shikimin e pornografisë – apo ndonjë media dixhitale, për këtë çështje”, thotë ai. “Në vend të kësaj, vjen deri te përkufizimi personal i dikujt.”

Duane sugjeron se kufiri midis shikimit të rastësishëm të pornografisë dhe konsumimit të pornografisë kompulsive ose "problematike" mund të përfshijë:

“Për të qenë i qartë, nuk ka asgjë të keqe të shikosh pornografi,” thotë Alphonso Nathan, terapist, autor dhe nënkryetar i Brightside Counseling. “Por kur bëhet një obsesion dhe ndërhyn në jetën tuaj të përditshme, mund të jetë një problem.”

Në shumë raste, kur bëhet një obsesion, mund t'ju çojë gjithashtu të përjetoni simptoma të ankthit dhe depresionit.

Le të përmbledhim

Depresioni konsiderohet si një nga kushtet më të zakonshme të shëndetit mendor në Shtetet e Bashkuara, duke prekur rreth 7.1% të të rriturve në popullatën e përgjithshme.

Hulumtimet tregojnë se konsumi i pornografisë është bërë gjithashtu i përhapur, veçanërisht gjatë pandemisë COVID-19.

Por lidhja mes të dyjave – edhe pse e ndërlikuar – në rastin më të mirë mbetet e paqartë. Disa kërkime sugjerojnë një korrelacion midis konsumit të pornografisë dhe simptomave të depresionit. Studimet mbi këtë temë, megjithatë, janë të kufizuara dhe jopërfundimtare. Për më tepër, është e pavendosur nëse depresioni mund të çojë në shikimin kompulsiv të pornografisë.

Kryesisht varet nga mënyra se si ndiheni për përdorimin tuaj dhe pornografinë në përgjithësi.

Nëse mendoni se shikimi juaj i pornografisë mund të prishë jetën tuaj të përditshme ose t'ju shkaktojë shqetësim psikologjik - ose nëse besoni se mund të keni depresion - ju lutemi dijeni se ndihma është e disponueshme. Një profesionist i besuar i shëndetit mendor, si dhe grupet mbështetëse, mund të jenë një hap i parë i shkëlqyer drejt gjetjes së qartësisë - dhe trajtimit.

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “A mund të shkaktojë depresion shikimi i pornografisë?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt