Si të qëndroni të shëndetshëm në 2024   Lexoni tani

Mazokizmi seksual, sadizmi seksual dhe çrregullimet e mundshme

Megjithëse DSM-5 ka shënime për çrregullime seksuale mazokiste dhe sadiste, mazokizmi dhe sadizmi mund të jenë gjithashtu pjesë të rëndësishme të ndërveprimeve konsensuale BDSM.

Përditësuar së fundi më Korrik 30, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Janar 10, 2023.

Shenjat e mazokizmit seksual dhe sadizmit nuk janë domosdoshmërisht simptoma të një çrregullimi të shëndetit mendor. Është koha për të reduktuar stigmën.

Për disa, bisedat e hapura rreth seksit vazhdojnë të jenë një temë prekëse, veçanërisht nëse përfshiheni në praktika që konsiderohen "jokonvencionale".”

Skllavëria, disiplina, sadizmi dhe mazokizmi (BSDM) shtrihen nën ombrellën më të madhe të çoroditur, e cila konsiderohet një aktivitet seksual që nuk "ndjek të drejtën dhe të ngushtën".”

Nëse jeni një person më pak i aftë për BDSM, të dëgjuarit e një personi që goditet ose lidhet gjatë seksit mund të tingëllojë e frikshme, por në realitet, shumë ndihen të fuqizuar përmes fejesës së tyre.

Është e rëndësishme të mësoni ndryshimin midis argëtimit të shëndetshëm dhe një problemi të mundshëm. Ndërsa shmangia e dhimbjes është parësore për disa, të tjerë e shohin atë të këndshme.

Çfarë është mazokizmi?

Mazokizmi seksual përkufizohet si marrja e kënaqësisë erotike në marrjen e dhimbjes.

Ndërsa kjo mund të përfshijë lidhjen, rrahjen ose degradimin verbalisht, mund të përfshijë edhe akte më delikate, të tilla si kafshimi ose marrëdhëniet e vrazhda seksuale.

Çfarë është sadizmi?

Sadizmi përkufizohet si marrja e kënaqësisë erotike duke u shkaktuar dhimbje të tjerëve.

Në mënyrë të ngjashme, kjo mund të përfshijë përdorimin e skllavërisë ndaj një individi tjetër, lojën me ndikim ose degradimin.

Gjithçka ka dy anë - për çdo mazokist, ka një sadist.

Sugjeruar për ju: Simptomat e çrregullimit fetishist

Çfarë është sadomazokizmi?

Sadomazokizmi i referohet kënaqësisë së dhënies dhe marrjes së dhimbjes në mjediset seksuale.

Pëlqimi është një shtyllë e panegociueshme në lidhje me sigurinë brenda ngërçit dhe BDSM. Të gjitha palët duhet të bien dakord për kufijtë rreth aktiviteteve që do të zhvillohen - përndryshe, ju jeni përfshirë në një situatë abuzive.

Keqkuptime rreth mazokizmit dhe sadizmit

Për shkak të stigmës që rrethon komunitetin e turpshëm në të njëjtën kohë me mungesën e portretizimit të saktë mediatik (jo, "Fifty Shades of Grey" nuk llogaritet - kufijtë nuk duhen kapërcyer kurrë), shpesh ka keqkuptime rreth ndërlikimeve të komunitetit dhe se si ndërveprimet seksuale shpalosen.

Për ata jashtë komunitetit, mund të supozohet se dhuna ose agresioni gjatë seksit është i vetmi aspekt i rëndësishëm, ndërsa elementët kryesorë të "lojës" së sigurt përfshijnë:

Mazokizmi dhe sadizmi si parafili

Disa studiues i janë referuar dëshirës rreth dhimbjes si "të çrregulluar", duke e përcaktuar atë si një parafili. Parafilia është një gjendje e karakterizuar nga dëshira seksuale jonormale që zakonisht përfshijnë aktivitete ekstreme ose të rrezikshme.

Ndërsa ekspertët mund të ndajnë sjelljen mazokiste ose sadiste nga sjellja e çrregullt në varësi të ashpërsisë, përfshirja e termit si parafili çon në idenë se ato dëshira janë "devijante".”

Stewart diskuton stigmën rreth përfshirjes në BDSM, veçanërisht mazokizmin dhe sadizmin, për shkak të këtyre ideve të paramenduara se si mund të ndihet dhe çfarë thotë për një individ.

Studimet kanë sugjeruar se ata që marrin pjesë në aktivitete të lidhura me BDSM nuk kanë më shumë gjasa të kenë çrregullime të shëndetit mendor të diagnostikuar dhe madje mund të kenë shëndet më të mirë psikologjik sesa ata që nuk e bëjnë këtë.

Kur bëhet fjalë për biologjinë, qendrat e dhimbjes dhe kënaqësisë brenda trurit tonë janë shumë afër njëra-tjetrës dhe hulumtimet tregojnë se ato çlirojnë kimikate të ngjashme kur përfshihen, duke rezultuar në një përgjigje të këndshme ndaj dhimbjes.

Përkufizimet klinike

Përkufizimi i Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore, edicioni i 5-të (DSM-5) është i qartë se një përsëritje e mendimeve dhe nxitjeve shqetësuese rreth mazokizmit janë të nevojshme që ai të konsiderohet një çrregullim.

Sipas hyrjes së tyre për çrregullimin e mazokizmit seksual, kriteret diagnostikuese përfshijnë:

Nëse një mjek profesionist diagnostikon çrregullimin e mazokizmit seksual, ai mund të specifikojë nëse mund të ketë kushte shtesë. Për shembull, specifikuesi "me asfiksiofili" do të thotë një person i diagnostikuar me çrregullim të mazokizmit seksual dhe përjeton zgjim seksual nga asfiksimi (duke kufizuar frymëmarrjen). Sidoqoftë, një specifikues nuk është një kërkesë për diagnostikimin e çrregullimit të mazokizmit seksual.

Kriteret diagnostike DSM-5 për çrregullimin e sadizmit seksual përfshijnë në mënyrë të ngjashme:

Të dy diagnozat DSM-5 kërkojnë që personi të përjetojë shqetësim të konsiderueshëm, i cili është i ndryshëm nga BDSM, në të cilin ka pëlqim dhe nuk ka shqetësim. Plus, çrregullimi i sadizmit seksual mund të përfshijë një partner që nuk pranon, gjë që është e papranueshme në BDSM.

Disa ekspertë sugjerojnë se ndërsa ndryshimet nga edicioni i katërt në atë të pestë të DSM kanë sjellë disa përmirësime në lidhje me çrregullimet parafilike, ekziston ende një rrezik i lartë i diagnostikimit të rremë të njerëzve me çrregullime të tilla si çrregullimi mazokist seksual ose sadizmi seksual bazuar në kriteret e përditësuara në DSM. -5.

A është abuzim?

Historikisht, ka shembuj të shumtë të njerëzve që fitojnë kënaqësi nga dhënia dhe marrja e dhimbjes, dhe nëse ju dhe partneri(ët) tuaj kënaqeni plotësisht, nuk ka arsye për shqetësim.

Nëse mendojmë për ndonjë gjë në histori, ne jemi mësuar të përdorim dhimbjen për ndëshkim në vend që të shijojmë dhimbjen.

Megjithatë, kur pëlqimi përfshihet në proces dhe respektohen kufijtë, aktivitetet nuk janë abuzive.

Në fakt, sipas një studimi të vitit 2015, disa që përfshihen në këto aktivitete të ndërlikuara kanë raportuar se mund të jetë terapeutik, ndërsa të tjerë raportojnë se përfshirja në BDSM u mundëson njerëzve të arrijnë një gjendje alternative të vetëdijes ose shërben si një formë alternative e kohës së lirë ose meditimit. praktikë.

Lëndim vs dëm

Dëmi është aty ku themi, 'dëmtimi është aty ku është trauma psikologjike', por jo domosdoshmërisht lëndimi, dhimbja. Sapo na kanë mësuar se kur gjërat janë të dhimbshme, nuk janë të mira. Pra, duhet vetëm shumë nga ai mosmësim.

Një nga ndryshimet kryesore midis lëndimit dhe dëmtimit është roli i pëlqimit. Dhimbja e shkaktuar dhe e marrë midis dy të rriturve që pranojnë mund të përfshijë lëndim, por pa pëlqimin e të gjithëve, ajo bëhet abuzim - duke rezultuar në dëm.

Sugjeruar për ju: Çrregullime dhe mosfunksionime seksuale: Çfarë duhet të dini

Shembuj të mazokizmit dhe sadizmit

Angazhimet e mundshme në mazokizëm ose sadizëm mund të përfshijnë:

Për shkak se këto veprime zakonisht shkaktojnë dhimbje dhe, në disa raste, mund të çojnë në kënaqësi, përfshirja e tyre gjatë takimeve seksuale bie në kategorinë e BDSM.

Përmbledhje

Masokizmi dhe sadizmi janë pjesë të rëndësishme të ndërveprimeve BDSM. Pavarësisht stigmës së vazhdueshme që njerëzit brenda komunitetit të turpshëm marrin, kur angazhohen mes të rriturve që pranojnë, kjo mund të çojë në përvoja pozitive.

DSM-5 ka hyrje si për çrregullimin mazokistik seksual, ashtu edhe për çrregullimin sadist seksual, të cilat të dyja kërkojnë një dëshirë ekstreme për dhimbje - ose për t'u dhënë ose për t'u shkaktuar - deri në pikën që jeta e tyre e rregullt ndikohet ndjeshëm dhe negativisht dhe ata janë në pamundësi për të funksionuar.

Kjo ndryshon shumë nga praktikat e çoroditjes, të cilat mund të jenë lozonjare, fuqizuese, argëtuese dhe seksi – pa ndikuar negativisht në jetën e përditshme.

Nëse angazhoheni në praktikë të ngjashme me ato të listuara me partnerë që pranojnë plotësisht dhe nuk po ndjeni ndonjë shqetësim rreth fejesave tuaja, atëherë ka një shans të mirë që ndërveprimet tuaja seksuale të jenë thjesht të çuditshme.

Por nëse keni shqetësime për nxitjet dhe dëshirat tuaja, gjithmonë mund të kërkoni një profesionist mjekësor ose terapist seksi për t'i diskutuar ato.

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Mazokizmi seksual: Shenjat, çrregullimet e mundshme dhe zvogëlimi i stigmës”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt PumPum app icon
Coupled by PumPum ® Bëhuni intim me partnerin tuaj