Si të qëndroni të shëndetshëm në 2024   Lexoni tani

Si të kapërceni turpin rreth seksit

Historia e turpit rreth seksit vazhdon të ndikojë ne dhe shëndetin tonë mendor, veçanërisht për ata në komunitetet e margjinalizuara.

Përditësuar së fundi më Korrik 4, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Nëntor 18, 2022.

Kur mendoni nëse do ta ftoni takimin tuaj në shtëpinë tuaj pas një mbrëmjeje të mrekullueshme së bashku, a e keni ndaluar ndonjëherë veten sepse keni qenë të shqetësuar për atë që mund të mendonin njerëzit?

Ose, ndoshta keni hezituar t'i kërkoni një partneri diçka specifike gjatë intimitetit, nga frika se mund të mendojnë se është e çuditshme.

A keni menduar ndonjëherë se nga vjen kjo frikë, apo ndoshta jeni ndjerë vetëm në këto ndjenja?

Seksi dhe seksualiteti shpesh shoqërohen me turp. Nuk jeni vetëm nëse e gjeni veten duke lundruar në këto ndjenja ose shqetësime. Lajmi i mirë është se ka mënyra për të përqafuar saktësisht se kush jeni dhe çfarë ju kënaq.

Seksi historikisht ka qenë i lidhur me vlerën dhe virtytin. Për burrat dhe njerëzit e identifikuar nga mashkulli, disa mësime të dëmshme shoqërore inkurajojnë ta shohin seksin si një pushtim.

Shoqëria i shtyn njerëzit të angazhohen seksualisht dhe ka një tendencë për të gjykuar ata që e shohin seksin ndryshe. Nga ana tjetër, kjo nuk lë vend për njerëzit që janë aseksualë ose thjesht kanë këndvështrime të ndryshme rreth seksit.

Nga ana tjetër, gratë dhe njerëzit e identifikuar nga femrat shpesh mësohen se seksualiteti i tyre është diçka për t'u fshehur dhe mbrojtur. Kufizimi seksualisht i shton në fund vlerën e tyre. Historikisht, gratë shpesh shkëmbeheshin si pronë dhe kishin një vlerë më të lartë për “virgjërinë e tyre.”

Sot, kjo ka bërë që disa gra të ndiejnë turp për të pasur një dëshirë seksuale aktive në një mënyrë që burrat dhe njerëzit e identifikuar nga mashkulli nuk mësohen ta ndiejnë.

Për njerëzit LGBTQIA+, seksi mund të duket si një temë e turpshme. Për vite të tëra, shumë identitete seksuale dhe gjinore shiheshin si çrregullime të shëndetit mendor, dhe një perspektivë e spikatur fetare është se përfshirja në çdo gjë përveç seksit cishet është seksualisht devijante.

Edhe për ata që nuk pajtohen me fenë tradicionale ose spiritualitetin, këto perspektiva të dëmshme mund të jenë sfiduese për t'u ç'mësuar, duke pasur parasysh përhapjen e tyre në median dhe kulturën tonë. Për më tepër, proceset ligjore si terapia e konvertimit vazhdojnë të projektojnë ideale që përforcojnë ndjenjat e turpit brenda komuniteteve të caktuara.

Seksi është përdorur gjithashtu si një mjet pushteti dhe kontrolli. Zezakët e skllavëruar gjatë dhe pas tregtisë së skllevërve transatlantik u detyruan të hiqnin dorë nga agjencia e tyre seksuale dhe më vonë u quajtën me stereotipe për shkak të këtyre praktikave.

Ndërsa kjo epokë nuk është e vetmja që ka parë sulmin seksual të përdorur si një mjet kontrolli, anëtarët e komunitetit të zi kanë vazhduar të përballen me turpin që ka ardhur së bashku me atë histori.

Duke pasur parasysh këtë kontekst të dëmshëm historik dhe portretizimin e seksualitetit në mediat aktuale, mund të jetë e lehtë të ndjesh një lidhje midis turpit dhe dëshirave të tua personale, veçanërisht nëse ndihesh sikur nuk po i përmbush pritshmëritë e shoqërisë ose nuk po ndien afirmimin e marrëdhënieve seksuale. zgjedhjet.

Stigma seksuale mund të shfaqet në shumë vende - si ndjesia e turpit për të pasur një periodë, forma ose madhësia e trupit tonë, diagnostikimi me një infeksion seksualisht të transmetueshëm (IST), ose identiteti ynë gjinor ose orientimi seksual. Ai gjithashtu mund të rrjedhë nga shumë burime, duke përfshirë kulturën ose besimet tona fetare, edukimin, përvojat e kaluara dhe madje edhe historitë që kemi dëgjuar nga të tjerët.

Si mund të ndikojë në shëndetin mendor ndjenja e turpit për seksin

Secili prej nesh jeton në një trup dhe ai trup përfshin shumë pjesë të ndërlidhura, duke përfshirë ndjenjat dhe shëndetin mendor. Ndjenjat tona mund të ndikojnë ndjeshëm në mënyrën se si i përjetojmë ngjarjet dhe se si mësojmë dhe përpunojmë informacionin. Kjo mund të jetë e vërtetë edhe për seksualitetin tonë.

Një studim i fundit mbi aktivitetin seksual e mbështet këtë. Studiuesit zbuluan se gjatë 18 viteve të fundit, aktiviteti seksual dhe partnerët seksualë janë ulur për të rriturit. Studiuesit cituan disa hipoteza, duke përfshirë rritjen e përgjithshme të depresionit dhe ankthit si lidhje të mundshme me këtë rënie.

Megjithëse hulumtimi nuk trajton nëse ndjenjat e turpit kishin ndonjë lidhje me rënien e aktivitetit seksual, rezultatet tregojnë se ndjenjat negative mund të ndikojnë negativisht në jetën tonë seksuale.

Kur ndihemi të sigurt fizikisht dhe emocionalisht, mund të jemi më të lirë të provojmë gjëra të reja, më të hapur ndaj përvojave të reja dhe më të gatshëm për të ndarë disa pjesë të cenueshme të vetes. Kjo mund të përfshijë eksplorimin e kënaqësisë, identitetin gjinor dhe orientimin seksual.

Turpi gjithashtu mund të çojë në shmangien e kujdesit shëndetësor që mund t'ju nevojitet. Njerëzit që përjetojnë turp dhe faj për seksin dhe seksualitetin mund të kenë më pak gjasa të marrin shërbime të kujdesit shëndetësor seksual dhe riprodhues ose të ndihen rehat në trupat dhe identitetet e tyre.

Sugjeruar për ju: Pozitiviteti seksual: Çfarë do të thotë dhe si ta praktikoni atë

Teoria e elasticitetit të turpit

Sipas botimit të Brené Brown të vitit 2006, teoria e elasticitetit të turpit (SRT) ofron një përkufizim funksional të turpit dhe një identitet konceptual për turpin. Ai përshkruan shqetësimet kryesore të grave që përjetojnë turp dhe identifikon strategjitë dhe proceset që gratë i gjejnë efektive në zhvillimin e rezistencës ndaj turpit.

Kjo teori kërkon gjithashtu të kuptojë sfidat e dallueshme që vijnë së bashku me turpin.

Edhe në njohjen e dallimeve midis grave nga kultura dhe prejardhje të ndryshme, Brown identifikoi disa kategori që mund të shkaktojnë turp tek gratë, duke përfshirë:

Teoria e Brown fokusohet te gratë dhe mbulon më shumë se seksin, por fokusi i saj në origjinën e turpit mund të na ndihmojë në zhvillimin e strategjive për ta luftuar atë.

Si të përqafosh seksin pa turp

Turpi është i njohur, por përfshirja në seksualitetin tuaj në një mënyrë që ju ndjen mirë është e mundur. Për shkak se turpi dhe vetë-stigma mund të jenë kaq të përhapura, mund të ndihet e frikshme të nisësh një udhëtim për të zbutur ato ndjenja. Ne kemi disa sugjerime për t'ju nisur:

Shkruani mendimet tuaja

Të kesh një mjet për të nxjerrë mendimet dhe ndjenjat e tua mund të jetë një pikënisje e shkëlqyer dhe një opsion për përpunimin e situatave më vonë. Nuk ka absolutisht asnjë presion për të ndarë ditarin tuaj me dikë tjetër.

Marrja e këtyre ideve në letër mund t'ju ndihmojë të zhyteni më thellë për të identifikuar se nga vijnë këto ndjenja. Ju gjithashtu mund t'i bëni vetes pyetje se cilat janë qëllimet tuaja. Si do të dëshironit të ndiheshit për seksin në të ardhmen? Si do të dukej marrëdhënia juaj ideale me veten apo me partnerin? Dhe si mund të punoni shëndetshëm drejt këtyre qëllimeve?

Për ata që duan t'i diskutojnë këto tema me fëmijët, angazhimi i tyre në edukimin seksual të shëndetshëm dhe gjithëpërfshirës është një vend i mrekullueshëm për të filluar, pasi u mundëson atyre të mësojnë për trupin e tyre, shëndetin dhe atë që i kënaq ata, përveç mjeteve rreth komunikimit.

Njihuni me veten

Ne sugjerojmë të ndiheni rehat me veten dhe trupin tuaj si hapi i parë për të përqafuar seksin dhe për të kuptuar seksualitetin tuaj.

Masturbimi është një mënyrë e shkëlqyer për t'u njohur me atë që ju jep kënaqësi seksuale. Orgazma çliron endorfinë që mund të zvogëlojë stresin dhe të nxisë gjumin, gjë që mund t'ju ndihmojë të ndiheni të relaksuar.

Njohja me veten mund të jetë gjithashtu rreth zbulimit të vetvetes në mënyra të tjera, duke përfshirë atë që ju bën të ndiheni mirë jashtë dhomës së gjumit dhe të mësoni më shumë se si duket trupi juaj në të vërtetë.

Takoni veten. Vishni rroba që ju bëjnë të ndiheni tërheqës, të sigurt dhe të mirë në trupin tuaj. Njihuni me organet tuaja gjenitale duke i parë në pasqyrë. Eksploroni se çfarë ndjen mirë për trupin tuaj - qirinj aromatikë në një banjë të ngrohtë, prekje fizike, çarçafë të pastër, të pastër ose një vrap jashtë, për shembull.

Bëni biseda të hapura me një partner ose person të besuar

Pasi të jeni më të qetë duke punuar me ndjenjat tuaja, mund të ndiheni gati t'i diskutoni ato me dikë që keni besim. Kjo mund të nënkuptojë diskutimin e seksit në përgjithësi ose ndarjen e disa prej ndjenjave dhe emocioneve rreth seksit për të cilat keni shkruar ditar.

Për më tepër, për të njohur atë që ju pëlqen, mbani mend se nuk jeni i detyruar të angazhoheni në këtë zbulim me dikë tjetër - edhe pse mundeni nëse dëshironi. Mësoni se çfarë bëni dhe çfarë nuk ju pëlqen, mund ta bëjë më të lehtë komunikimin me partnerin tuaj nëse jeni të interesuar ta bëni këtë.

Ndërtoni një rreth fuqizimi

Të kesh njerëz pozitivë në këndin tënd mund t'ju ndihmojë në këtë udhëtim. Ndërsa mësoni të doni trupin tuaj për atë që është dhe çfarë mund të bëjë, largimi i individëve që përforcojnë mendimet dhe ndjenjat negative mund të jetë një hap për t'u marrë parasysh.

Mund të jetë gjithashtu e dobishme të rrethoheni me njerëz që ju duan ju dhe trupin tuaj ashtu siç jeni. Të qenit rreth njerëzve që përforcojnë mendimet dhe ndjenjat tuaja pozitive për veten, trupin, seksin dhe seksualitetin tuaj mund të ndihmojnë në mbështetjen tuaj të rritjes së vazhdueshme.

Shumë prej nesh kanë pasur të dashur që kanë perspektiva negative rreth trupave dhe seksualitetit, dhe ndërveprimi i vazhdueshëm me këto tregime mund ta bëjë të vështirë ndryshimin e këndvështrimit tuaj.

Flisni me një profesionist

Edhe pse sigurisht që ka hapa që mund t'i ndërmerrni vetë dhe me mbështetjen e njerëzve të dashur, turpi dhe faji seksual mund të jenë çështje të rrënjosura thellë. Nëse mund të përfitoni nga perspektiva e një profesionisti ose thjesht dëshironi të flisni për ndjenjat tuaja me një ekspert neutral, merrni parasysh të punoni me një terapist ose ofrues të kujdesit shëndetësor mendor të trajnuar për t'ju ndihmuar të eksploroni emocionet dhe idetë tuaja dhe të zhvilloni modele dhe sjellje të fuqishme dhe të shëndetshme të mendimit.

Sugjeruar për ju: Simptomat e çrregullimit fetishist

Përmbledhje

Ndjenjat e turpit rreth seksit dhe seksualitetit mund të jenë të përhapura dhe shpesh mund të ndjehen të izoluara. Ju nuk jeni i vetmi person që ndiheni kështu; ju nuk duhet të punoni me ato ndjenja vetëm ose pa burime.

Për të zhdukur turpin, le të largohemi nga koncepti i 'normales' dhe të përqafojmë faktin që çdo trup duket dhe funksionon ndryshe. Personi përcakton më së miri standardin për atë organ që i përket, jo nga shoqëria. Personi që ka jetuar në atë trup gjatë gjithë jetës së tij ndoshta është eksperti në mënyrën se si funksionon ai trup.

Vetë-zbulimi dhe rrethimi i vetes me njerëz që do të afirmojnë pozitivitetin e trupit dhe seksit janë hapa thelbësorë dhe gjithmonë mund të kërkoni një profesionist të shëndetit mendor për të folur më tej, veçanërisht nëse keni një traumë që dëshironi të kaloni.

Ne mund t'i kontrollojmë këto pjesë të vetes dhe të përcaktojmë se çfarë ndajmë, me kë i ndajmë dhe kur. Duke afirmuar autonominë tonë, ne fillojmë të thyejmë stigmën e mbajtjes së fshehtë të vetes tonë seksuale.

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Si të kapërceni turpin rreth seksit”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt PumPum app icon
Coupled by PumPum ® Bëhuni intim me partnerin tuaj