Çfarë do të thotë të jesh sapioseksual

Sapioseksualiteti është një identitet seksual që përshkruan ata që zgjohen nga inteligjenca. Mësoni se si sapioseksualiteti mund të ndikojë në marrëdhëniet.

Nëse një debat intensiv, një leksion stimulues ose një bisedë e thellë ju shtyn, mund të jeni sapioseksual.

Nuk është sekret që ne njerëzit shpesh tërhiqemi nga njerëz të zgjuar, qofshin miq apo partnerë të mundshëm.

Nga ana evolucionare, ka kuptim të përsosur. Zgjedhja e një bashkëshorti që mund të identifikonte manaferrat helmuese dhe të zgjidhte problemin e tyre nga turshia, e bëri rritjen e suksesshme të fëmijëve më të mundshëm dhe do të thoshte se "gjenet e tyre të mira" mund të transmetoheshin.

Një studim i vitit 2011 zbuloi se inteligjenca ishte ndër tre tiparet kryesore që njerëzit kërkojnë te një bashkëshort. Pra, edhe pse llojet e intelektit që ne jemi tërhequr kanë ndryshuar me kalimin e kohës, rrënjët evolucionare kanë mbetur të forta.

Por për disa njerëz, gjetja e një partneri të zgjuar ose kureshtar nuk është vetëm për të lehtësuar njëfarë përmbushjeje emocionale dhe intelektuale. Ata që identifikohen si sapioseksualë kërkojnë intelekt tek të tjerët për zgjimin seksual.

Çfarë do të thotë "sapioseksual".?

Fjala "sapioseksual" rrjedh nga folja latine sapere, që do të thotë "të jesh i mençur" ose "të kesh kuptim". Pra, ka kuptim që sapioseksualiteti është një identitet seksual që përshkruan ata që zgjohen nga inteligjenca.

Ndërsa për shumë njerëz statusi, pasuria dhe fuqia e lidhur me inteligjencën është ndizja, për sapioseksualët është intelekti në vetvete ai që krijon eksitim seksual.

Sapioseksualiteti shpesh përmendet si personalitet sapiofile, megjithëse ato kanë kuptime paksa të ndryshme.

Kathleen Clark është Shefe e Mësimit në Identiversity, një organizatë jofitimprurëse që ofron burime arsimore që nxisin përfshirjen, barazinë dhe diversitetin. Ajo na thotë, “Termat sapiofile dhe sapioseksual ndonjëherë përdoren në mënyrë të ndërsjellë, por sapioseksual priret të theksojë aspektin e të qenit i tërhequr seksualisht nga inteligjenca.”

Por ajo gjithashtu sqaron, “…përkufizimet për këto identitete – si të gjitha identitetet gjinore dhe seksuale – mund të ndryshojnë me kalimin e kohës; përkufizimet dhe kuptimet gjithashtu mund të ndryshojnë disi nga një individ në tjetrin… Është gjithmonë e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje dhe të respektoni individët dhe mënyrën se si ata identifikohen dhe çfarë do të thotë identiteti i tyre për ta!”

Ndryshe nga orientimet e tjera seksuale si straight, bi ose homoseksual, sapioseksualiteti nuk përshkruan një vend në spektrin midis atyre që tërhiqen romantikisht, emocionalisht ose seksualisht nga njerëz të gjinive të ndryshme dhe atyre që tërhiqen nga njerëzit me një identitet gjinor të ngjashëm me të tyren. . Përkundrazi, ai përshkruan një tërheqje ndaj inteligjencës pavarësisht nga gjinia dhe mund të bashkëjetojë me orientime të tjera seksuale dhe identitete gjinore.

Por së bashku me identitetet e tjera seksuale, sapioseksualiteti ekziston në një spektër. Ndërsa disa njerëz e rendisin inteligjencën si një nga shumë ndezjet e mundshme, të tjerë kanë nevojë për stimulim intelektual për zgjimin seksual.

Cili është ndryshimi midis sapioseksualit dhe demiseksualit?

Sipas GLAAD, demiseksualiteti përshkruan njerëzit që përjetojnë tërheqje seksuale ndaj dikujt tjetër vetëm kur formohet një lidhje e rëndësishme emocionale.

Përshtypjet fillestare si pamja fizike kanë pak ose aspak rëndësi për dikë që është demizeksual.

Për sapioseksualët, nga ana tjetër, intelekti mbresëlënës mund të jetë eksitues edhe në mungesë të një marrëdhënie emocionale. Shikimi i një të huaji duke dhënë një leksion mund të jetë stimuluese seksualisht për dikë që është sapioseksual, por ndoshta nuk do të ishte për dikë që identifikohet si demiseksual.

Megjithatë, siç shpjegon Clark, "Demiseksualiteti dhe sapioseksualiteti janë të ngjashëm në atë që personat që identifikohen si demiseksualë ose sapioseksualë mund të jenë homoseksualë, të drejtë, biseksualë, panseksualë ose ndonjë orientim tjetër seksual - me fjalë të tjera, këto janë identitete që përputhen me bazë gjinore. orientimet seksuale.”

Shenjat që ju ose dikush që njihni mund të jeni sapioseksual

Pyes veten nëse ju ose partneri juaj bini në spektrin sapioseksual? Ky mund të jetë rasti nëse:

Mos harroni se identitetet seksuale nënkuptojnë diçka të ndryshme për çdo person. Vetëm për shkak se nuk identifikoheni me diçka të renditur më sipër, nuk do të thotë se nuk jeni sapioseksual, dhe anasjelltas.

Si ndikon sapioseksualiteti në marrëdhënie?

Nëse ju, partneri(ët) ose të dy identifikoheni si sapioseksualë, këtu janë disa efekte të mundshme në marrëdhënien tuaj.

Ndryshon mënyrën se si ju dhe partneri juaj e ktheni njëri-tjetrin

Nuk ka asnjë mënyrë universale për të ndezur sapioseksualët, kështu që hapi i parë është të komunikoni se çfarë funksionon dhe çfarë jo për të dy.

Paraloja do të duket pak më ndryshe. Ndërsa për të tjerët paralojë mund të nënkuptojë biseda të ndyra, foto nudo ose prekje fizike, paraloja më e mirë për njerëzit sapioseksualë mund të jetë intensive, nxitëse e bisedës ose debatit.

Provoni të lexoni me zë të lartë një libër stimulues intelektual ose të diskutoni një konstrukt intelektual me partnerin tuaj sapioseksual.

Nëse nuk jeni vetë sapioseksual, provoni të gjeni një libër ose temë që është stimuluese për të dy - partnerin tuaj nga pikëpamja intelektuale dhe veten tuaj nga pikëpamja seksuale. Ndoshta mund të diskutoni origjinën e erotizmit ose të lexoni një libër për artin erotik.

Marrëdhënia mund të ecë ngadalë

Për njerëzit që kanë nevojë vetëm për tërheqje fizike, lëvizja e shpejtë në gjërat seksuale mund të funksionojë mirë. Por njohja me dikë në nivel intelektual shpesh kërkon më shumë kohë dhe mund të vonojë zgjimin seksual derisa të jeni lidhur plotësisht.

Mundohuni të tregoni kuriozitet të vërtetë për interesat e tyre personale duke bërë pyetje dhe duke i kushtuar vëmendje të madhe. Vetëm për shkak se dikush është sapioseksual nuk do të thotë se i pëlqen çdo aktivitet intelektual. Ndoshta ju ose partneri juaj i urreni librat fantastiko-shkencor, por jeni të eksituar nga një udhëtim në muze.

Ndani edhe pasionet tuaja. Shumë njerëz sapioseksualë dëshirojnë stimulim intelektual reciprok si një bisedë ose debat me respekt.

Partneri mund të ndjejë presion për të qenë një gjeni

Një studim i vitit 2018 mbi sapioseksualitetin zbuloi se, mesatarisht, njerëzit tërhiqen më shumë nga ata që janë në përqindjen e 90-të të rezultateve të IQ - një rezultat prej rreth 120.

Pra, nëse jeni partneri i një sapioseksuali, ka kuptim që të shqetësoheni për mosplotësimin e nevojave të tyre intelektuale.

Por arsimi i lartë, kredencialet apo diplomat e bukura nuk janë treguesit e vetëm të inteligjencës dhe kuriozitetit intelektual. Të kesh pasione të forta dhe të tregosh interes për të tyret është më e rëndësishmja.

Nuk është e nevojshme të jesh i diplomuar në Harvard ose të kesh doktoraturë. në inxhinierinë e hapësirës ajrore që një sapioseksual të tërhiqet nga ju.

Nuk duhet të kesh frikë të thuash, "më mëso". Ata ka të ngjarë të kenë mundësinë për t'ju dhënë njohuritë e tyre. Lejimi i tyre të tregojnë zgjuarsinë e tyre dhe shprehja e interesit për të mësuar prej tyre mund të jetë një kthesë.

Përmbledhje

Fjala "sapioseksual" është një shtesë relativisht e re në terminologjinë më të gjerë të identitetit seksual, por kjo nuk do të thotë se është një fenomen i ri.

Faqja e takimeve në internet OkCupid shtoi "sapioseksual" si një identitet të mundshëm seksual në 2014. Mund të bashkoheni edhe me një aplikacion takimesh specifike për sapioseksual, të quajtur siç duhet Sapio.

Nëse ju ose partneri juaj bini diku në spektrin sapioseksual, nuk jeni vetëm. Merrni parasysh disa nga këshillat e mësipërme për të përfituar sa më shumë nga jeta juaj romantike dhe seksuale.

Mund të shikoni gjithashtu fjalorin e Identiversitetit për të mësuar më shumë rreth termave të zakonshëm dhe më pak të njohur të identitetit seksual dhe gjinor. Është mirë të mbani mend se vetëm për shkak se një identitet është më pak i njohur, nuk e bën atë më pak të vlefshëm.

Përditësuar së fundi më Prill 20, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Janar 28, 2022.
Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Çfarë do të thotë të jesh sapioseksual”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt