Si të qëndroni të shëndetshëm në 2024   Lexoni tani

Disforia postkoitale

Nëse jeni duke përjetuar trishtim ose ankth pas seksit, mund të jetë disforia postkoitale.

Përditësuar së fundi më Maj 30, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Shtator 9, 2022.

Ndjenja e trishtimit, e ankthit ose e lotëve pas seksit është e zakonshme. Kjo quhet disforia postkoitale.

Nëse keni qarë ndonjëherë pas seksit, nuk jeni vetëm.

Disforia postkoitale (PCD), e njohur edhe si tristesse postkoitale (PCT), është një gjendje ku ndiheni të shqetësuar, të dëshpëruar apo edhe të irrituar pas seksit ose masturbimit. Në disa raste, mund të keni edhe një sulm paniku.

Shumë njerëz përjetojnë disforinë postkoitale në një moment të jetës së tyre. Sidoqoftë, nëse po ju shkakton shqetësim, mund të përfitoni nga biseda me një terapist ose mjek.

Edhe pse disforia postkoitale mund të rezultojë nga stresi i marrëdhënies, ju mund ta përjetoni atë edhe pasi keni bërë seks me një partner të dashur të cilit i besoni. Disforia postkoitale nuk është gjithmonë rezultat i problemeve themelore të marrëdhënies, megjithëse mund të ia vlen të flisni me këshilltarin e një çifti nëse është një dukuri e vazhdueshme.

Çfarë është disforia postkoitale?

Disforia postkoitale është kur ndiheni të trishtuar, të shqetësuar ose të irrituar pas seksit. Mund të quhet gjithashtu tristesse postkoitale - tristesse është frëngjisht për "trishtim".”

Edhe pse nuk diskutohet shpesh, disforia postkoitale duket relativisht e zakonshme. Një studim i vitit 2015 anketoi 233 studente femra dhe zbuloi se 46% përjetuan disfori postkoitale të paktën një herë. Për më tepër, afërsisht 5% raportuan se kishin përjetuar simptoma të PCD disa herë brenda katër javëve të mëparshme.

Burrat përjetojnë gjithashtu disforinë postkoitale. Një studim i vitit 2019 anketoi 1,208 pjesëmarrës meshkuj dhe zbuloi se 41% e përjetuan atë gjatë jetës së tyre, afërsisht 20% përjetuan PCD në katër javët e mëparshme dhe midis 3% dhe 4% e kampionit raportuan se kishin përjetuar PCD rregullisht.

Simptomat e disforisë postkoitale

Disforia postkoitale mund të ndodhë pas masturbimit ose pas seksit me partnerin. Mund të ndodhë pavarësisht nëse keni apo jo orgazëm.

Simptomat e disforisë postkoitale përfshijnë:

Sugjeruar për ju: Ndiheni bosh? Ja çfarë mund të thotë dhe si ta ndaloni atë

Pse ndihem i trishtuar pas seksit?

Ka mungesë të hulumtimit mbi shkaqet e disforisë postkoitale. Megjithatë, nëse ndiheni të trishtuar ose të shqetësuar pas seksit, mund të ketë disa shpjegime të mundshme.

Hormonet

Seksi mund të shkaktojë që disa hormone të vërshojnë trupin tuaj, veçanërisht oksitocina dhe dopamina. Orgazmat gjithashtu mund të nxisin lirimin e hormoneve, përfshirë prolaktinën.

Rritja (dhe rënia e mëvonshme) e hormoneve gjatë dhe pas seksit mund të ndikojë në disponimin tuaj, duke ju bërë të ndiheni të trishtuar ose ankth pas seksit.

Trauma seksuale në të kaluarën

Trauma seksuale mund të ndikojë në mënyrën se si ndiheni për seksin.

Edhe gjatë një takimi seksual konsensual dhe të këndshëm, seksi mund të jetë nxitës. Një shkas është një reagim dërrmues emocional ndaj diçkaje që ju kujton një ngjarje traumatike, shpesh duke ju bërë të ndiheni sikur po e rijetoni atë traumë. Shkaktarët mund të përfshijnë pamjet, erërat, teksturat apo edhe mendimet.

Nëse keni përjetuar trauma seksuale, mund të dëshironi të flisni me një terapist. Këshillimi për traumën mund t'ju ndihmojë të menaxhoni shkaktarët tuaj dhe të përballeni pas abuzimit seksual.

Vështirësi në marrëdhënien tuaj

Seksi ndonjëherë mund të sjellë probleme themelore me partnerin tuaj. Për shkak se mund të jetë një përvojë kaq intensive, emocionale, seksi mund të hetojë ato vështirësi të pazgjidhura, duke ju lënë të ndiheni të mbingarkuar.

Megjithatë, vlen të përmendet se disforia postkoitale nuk është gjithmonë një tregues se nuk jeni të kënaqur me marrëdhënien tuaj ose me "personin e gabuar". Është e mundur të përjetoni PCD edhe kur e doni dhe besoni plotësisht partnerin tuaj.

Nëse partneri juaj përjeton disfori postkoitale, mos e merrni atë personalisht - kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ka diçka që nuk shkon me marrëdhënien tuaj ose se seksi ishte i pakënaqshëm. Në vend të kësaj, provoni ta pyesni me butësi partnerin tuaj se si mund ta ndihmoni.

Vështirësitë me seksin

Shumë prej nesh kanë ndjenja të ndërlikuara për seksin. Këto çështje mund t'ju lënë të mërzitur ose të mbingarkuar pas seksit, edhe nëse ju ka pëlqyer.

Ju mund të:

Përveç kësaj, nëse jeni duke përjetuar (ose keni përjetuar) një çrregullim seksual, mund të ndiheni veçanërisht të mbingarkuar ose të shqetësuar për seksin.

Ankthi i përgjithshëm, stresi ose depresioni

Stresi mund të zvarritet në dhomën e gjumit, edhe kur ju nuk e dëshironi.

Seksi shpesh mund të jetë katartik. Ju mund të ndiheni rehat duke u çlodhur dhe "të ndjeni ndjenjat tuaja" pas seksit, veçanërisht kur jeni me një partner të cilit i besoni dhe kujdeseni.

Si rezultat, trishtimi ose ankthi juaj për çështje të tjera në jetën tuaj - puna, vështirësitë familjare, një humbje e fundit - mund të ndihet më intensive pas seksit.

Thënë kështu, të qash pas një orgazme apo seksi nuk është gjithmonë disfori postkoitale. Mund të jenë lot gëzimi! Ne nuk qajmë vetëm kur jemi të trishtuar, por edhe kur jemi të lumtur, të lehtësuar ose të dërrmuar – dhe është e mundur të ndjejmë ndonjë prej tyre pas seksit.

Diagnostifikimi i disforisë postkoitale

Një mjek ose terapist mund të diagnostikojë disforinë postkoitale. Megjithatë, marrja e një diagnoze nuk është e nevojshme përpara se të kërkoni ndihmë. Për të gjetur lehtësim dhe qartësi, mund të flisni drejtpërdrejt me një terapist.

Sugjeruar për ju: A është i keq masturbimi për ju?

Opsionet e trajtimit për disforinë postkoitale

Disforia postkoitale është e zakonshme dhe jo gjithmonë shkakton shqetësim. Megjithatë, nëse simptomat tuaja të PCD janë shqetësuese ose nëse ato ndodhin shpesh, ka disa mënyra për t'i menaxhuar ato.

Nëse e gjeni veten të trishtuar, të shqetësuar ose të dërrmuar pas seksit, mund të përpiqeni ta qetësoni veten:

Në terma afatgjatë, të folurit me një terapist mund të jetë i dobishëm. Ju mund të shkoni ose për këshillim individual ose këshillim çiftesh. Kjo e fundit mund të jetë një ide e mirë nëse prek edhe partnerin tuaj ose nëse mendoni se problemet themelore të marrëdhënies kontribuojnë në disforinë tuaj postkoitale.

Nëse mendoni se stresi po ju bën të ndiheni të shqetësuar ose të trishtuar pas seksit, provoni të angazhoheni në teknika dhe metoda efektive relaksimi për përballimin e stresit.

Përmbledhje

Të ndihesh i trishtuar, i shqetësuar ose i shqetësuar pas seksit është çuditërisht i zakonshëm – por nëse është një çështje e shpeshtë për ju, mund të dëshironi të kërkoni trajtim. Disforia postkoitale mund të shkaktohet nga çështje të ndryshme, nga trauma seksuale deri te stresi dhe ankthi i përgjithshëm.

Të flasësh me një terapist mund të jetë më e mira nëse shpesh ndihesh i mërzitur pas seksit. Terapia mund t'ju ndihmojë të identifikoni dhe adresoni ndjenjat themelore që çojnë në disforinë postkoitale.

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Disforia postkoitale: Simptomat, shkaqet dhe trajtimi”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt PumPum app icon
Coupled by PumPum ® Bëhuni intim me partnerin tuaj