Varësia nga masturbimi

Masturbimi konsiderohet një aktivitet i shëndetshëm dhe i këndshëm, por a mund të kthehet në një varësi?

Vetë-stimulimi është një pjesë integrale e seksualitetit njerëzor që ofron një mënyrë natyrale për të përjetuar kënaqësinë, për të eksploruar teknikat seksuale dhe për të kënaqur dëshirat seksuale.

Sa shpesh një person masturbon mund të ndryshojë shumë nga një tjetër. Dhe vetëm për shkak se ju mund të angazhoheni në vetëkënaqësi më shpesh se të tjerët nuk do të thotë se është diçka për t'u shqetësuar.

Megjithatë, nëse mendoni se masturboni shumë, mund të pyesni veten nëse është e mundur të bëheni të varur. Dhe nëse po, çfarë mund të bëni nëse jeni duke përjetuar varësi nga masturbimi?

A mund të jeni të varur nga masturbimi?

Termi "i varur" përdoret zakonisht për të përshkruar shumë gjëra, nga shfaqjet televizive te artikujt ushqimorë si çokollata. Për shembull, mund të dëgjoni dikë t'i referohet një bari të ri ëmbëlsirash ose serialit më të fundit të Netflix si "të varur.”

Megjithatë, varësia nuk është thjesht një ndjenjë ose dëshirë e fortë për të bërë diçka që ju pëlqen. Është një gjendje komplekse e trurit e karakterizuar nga pamundësia për të ndaluar përdorimin e një substance ose për t'u përfshirë në një sjellje, pavarësisht nga pasojat negative që ajo shkakton.

Për shkak se masturbimi lëshon kimikate "të ndjehen mirë" në tru, si substancat dhe sjelljet e tjera të varësisë, disa besojnë se masturbimi kompulsiv mund të konsiderohet një varësi.

Për shembull, rreth 40 studime kanë gjetur se njerëzit me sjellje hiperseksuale mund të ndajnë të njëjtat ndryshime të trurit të vërejtura tek njerëzit me varësi klinike.

Megjithatë, varësia ndaj masturbimit nuk njihet si një gjendje e shëndetit mendor në Manualin Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-5). Ky është gjithashtu rasti për kategoritë e tjera të sjelljes seksuale, të tilla si varësia ndaj seksit dhe varësia ndaj pornografisë.

Në vend të kësaj, këto zakonisht quhen sjellje seksuale kompulsive dhe ndonjëherë grupohen me çrregullime hiperseksualiteti ose sjellje seksuale jashtë kontrollit (OCSB).

Edhe pse varësia ndaj masturbimit nuk njihet në DSM-5, ai mund të shkaktojë shqetësim, ndjenja turpi dhe probleme sociale ose marrëdhëniesh. Kjo mund të ndikojë thellësisht në jetën e një personi, duke e bërë atë të ndihet si një kusht i vërtetë për dikë që e përjeton atë.

Cilat janë shenjat e varësisë nga masturbimi?

Masturbimi është një aktivitet i natyrshëm dhe i shëndetshëm që ka disa përfitime shëndetësore. Mund të lehtësojë stresin, t'ju ndihmojë të flini, të promovojë një humor pozitiv dhe t'ju ndihmojë të mësoni më shumë për përgjigjet dhe nevojat tuaja seksuale.

Por kur frekuenca e masturbimit e kalon kufirin nga i shëndetshëm në problematik?

Sipas një sondazhi të raportuar nga Shoqata Ndërkombëtare e Mjekësisë Seksuale, masturbimi është më i zakonshëm sesa aktiviteti seksual me një partner.

Tek meshkujt e moshës 18 deri në 59 vjeç, frekuenca e masturbimit varionte nga një herë në javë në disa herë në muaj. Rreth 20% e meshkujve raportuan se masturbuan dy deri në tre herë në javë dhe më pak se 20% masturbuan më shumë se katër herë në javë. Gratë raportuan se masturbuan një herë në javë ose më pak.

Nëse masturboni më shumë se kaq, nuk do të thotë domosdoshmërisht se ka një problem. Numri i herëve që një person angazhohet në vetëkënaqësi ndryshon midis individëve.

Megjithatë, nëse frekuenca juaj ju shqetëson, mund të dëshironi të shihni nëse ka ndonjë shenjë që mund të masturboni me detyrim.

Shenjat e zakonshme të raportuara të varësisë nga masturbimi janë:

Në përgjithësi, nëse masturbimi bëhet i tepruar ose obsesiv për ju, ky mund të jetë një tregues se është koha për të folur me një profesionist të shëndetit seksual.

Cilat janë shkaqet e mundshme të varësisë nga masturbimi?

Masturbimi i tepruar ndonjëherë mund të ndodhë tek njerëzit me kushte të caktuara shëndetësore si sëmundja e Parkinsonit, sëmundja e Alzheimerit, çrregullimi bipolar dhe çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD).).

Disa barna të tilla si metamfetamina, kokaina dhe medikamente të caktuara me recetë për sëmundjen e Parkinsonit mund të çojnë gjithashtu në një rritje të vetë-stimulimit.

Përveç kushteve shëndetësore, barnave dhe ilaçeve me recetë, faktorë të tjerë që mund të çojnë në masturbim kompulsiv përfshijnë:

Një studim zbuloi se hormoni oksitocinë dhe rrugët e ndryshuara të ADN-së në tru mund të luajnë një rol në çrregullimin hiperseksual, një gjendje e karakterizuar gjithashtu nga sjellje seksuale kompulsive. Kërkohen kërkime të mëtejshme, por shkencëtarët sugjerojnë se ky zbulim mund të çojë në opsione të reja trajtimi.

A është i dëmshëm masturbimi i shpeshtë?

Provat dërrmuese sugjerojnë se masturbimi nuk ka efekte anësore reale negative për shumicën e njerëzve. Megjithatë, nëse bëhet e tepruar, mund të shkaktojë:

Për disa njerëz që moralisht ose fetarisht e kundërshtojnë masturbimin, përfshirja në vetë-stimulim mund të shkaktojë turp dhe vetëbesim të ulët. Këto ndjenja gjithashtu mund ta bëjnë të duket sikur çdo masë masturbimi është e tepërt, duke çuar në ndjenja të forta faji edhe nëse masturbimi ndodh vetëm herë pas here.

Çfarë duhet të bëni nëse dëshironi të reduktoni masturbimin

Nëse mendoni se mund të jeni duke përjetuar detyrimin ose varësinë ndaj masturbimit, hapi i parë është të konsideroni ta diskutoni atë me një terapist ose profesionist tjetër të shëndetit mendor.

Mbani në mend se të gjithë profesionistët e shëndetësisë praktikojnë konfidencialitet të plotë dhe asgjë për të cilën flisni nuk do të shkojë përtej jush dhe terapistit tuaj.

Opsionet e trajtimit për detyrimin e masturbimit ose varësinë përfshijnë psikoterapi, e quajtur gjithashtu terapi bisede, për të identifikuar shkakun rrënjësor të sjelljes. Ju dhe terapisti juaj më pas mund të punoni së bashku për të krijuar strategji përballuese dhe mënyra për të reduktuar ose eliminuar masturbimin kompulsiv.

Gjërat që mund të bëni vetë për të reduktuar kohën e shpenzuar për masturbim përfshijnë:

Ju gjithashtu mund të kërkoni një grup mbështetës personalisht ose në internet për të pasur një vend të sigurt për të diskutuar shqetësimet tuaja dhe për të mësuar mënyra të reja për të menaxhuar sjelljet seksuale.

Hapat e ardhshëm

Vetëm për shkak se varësia ndaj masturbimit nuk është një gjendje e diagnostikueshme klinikisht nuk do të thotë se nuk është e vërtetë për ata që e përjetojnë atë. Nëse jeni të shqetësuar se shpeshtësia ose dëshirat tuaja të masturbimit po bëhen problematike, dijeni se nuk jeni vetëm dhe ka opsione të disponueshme që mund t'ju ndihmojnë ta kapërceni atë.

Ju mund të gjeni një këshilltar ose terapist të specializuar në terapinë seksuale. Nëse nuk ndiheni rehat duke vizituar një profesionist të shëndetit mendor, ka opsione të terapisë në internet që mund të funksionojnë për ju.

Masturbimi ndihet mirë dhe mund të jetë i mirë për ju. Në fund të fundit, sa e bëni është një vendim personal i bazuar në nevojat tuaja. Nëse nuk po dëmton jetën tuaj personale ose profesionale ose nuk ju shkakton shqetësim, është një aktivitet krejtësisht i natyrshëm për t'u shijuar sipas gjykimit tuaj.

Por nëse mendoni se po shkakton probleme në jetën tuaj, ka ndihmë në dispozicion për të ofruar mbështetjen që ju nevojitet për ta menaxhuar atë më mirë.

Përditësuar së fundi më Prill 21, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Janar 30, 2022.
Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Varësia nga masturbimi”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt