Si të qëndroni të shëndetshëm në 2024   Lexoni tani

Duajnë gjuhët

Të gjithë kanë mënyra të ndryshme për të komunikuar dashurinë e tyre. Gjuhët e dashurisë mund të jenë një pikënisje e dobishme në rrugën tuaj për të kuptuar më mirë njëri-tjetrin.

Përditësuar së fundi më Tetor 22, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Qërshor 27, 2023.

Çfarë është një gjuhë dashurie, saktësisht?

A keni një mik që thotë se do të merrnin një kuzhinë të pastër mbi lule çdo ditë kur ju do të preferonit pak romancë? Pikërisht këtu është një shembull themelor i gjuhëve të ndryshme të dashurisë.

Të gjithë ne e shprehim dhe e marrim dashurinë ndryshe; këto dallime mund të jenë arsyeja pse ndjenjat dhe qëllimet e mira ndonjëherë humbasin në përkthim.

Për shembull, ju kaloni javë duke u përpjekur të gjeni një partner dhuratën më të mahnitshme ndonjëherë, por kur vjen ditëlindja e tyre, ata përgjigjen: “Do të isha i lumtur që thjesht të porosisja dhe pastaj të strukem në divan së bashku.”

Nuk është domosdoshmërisht se ata janë mosmirënjohës ose se ju e keni ngatërruar. Ata e komunikojnë dashurinë e tyre ndryshe - ose kanë një gjuhë tjetër dashurie.

Njohja se si ju dhe një partneri ju pëlqen të merrni dhe të shprehni dashuri mund të çojë në lidhje më të menduara dhe një marrëdhënie të shëndetshme - për të mos përmendur ditëlindjet dhe Shën Valentinin më pak shpërthyese.

Cilat janë llojet e ndryshme të gjuhëve të dashurisë?

Janë pesë gjuhë dashurie, të prezantuara për herë të parë në vitin 1992 nga këshilltari i martesës Dr. Gary Chapman në librin e tij “5 gjuhët e dashurisë.”

Pesë gjuhët e dashurisë janë:

  1. Fjalë pohuese
  2. Kohe produktive
  3. Prekja fizike
  4. Aktet e shërbimit
  5. Marrja e dhuratave

Gjuhët e dashurisë nuk vlejnë vetëm për marrëdhëniet romantike. Ata gjithashtu mund të jenë të dobishëm në marrëdhëniet tuaja platonike.

Sugjeruar për ju: 10 mënyra për të ndërtuar dhe ruajtur kufij më të mirë

Fjalët e pohimit si gjuhë dashurie

Gjuha e parë e dashurisë është fjalë pohuese dhe ka të bëjë me shprehjen e dashurisë dhe vlerësimit përmes fjalëve, qoftë ajo e folur, e shkruar, në tekste apo të gjitha të mësipërmet.

Kjo mund të jetë një nga gjuhët tuaja të dashurisë nëse lulëzoni:

Çelësi për të përdorur fjalët e pohimit është të jeni vetvetja juaj autentike dhe t'i shprehni ato shpesh. Nëse keni vështirësi të shpreheni me zë të lartë, shkruani një shënim ose dërgoni një mesazh. Ajo që ka rëndësi është që ju t'i pranoni ato me fjalë.

Për një partner, mund të nënkuptojë t'i thuash që e do më shpesh ose të kontrollosh gjatë gjithë ditës për t'i thënë se po mendon për të. Për një mik, fjalët e pohimit mund të nënkuptojnë një tekst për të thënë "Do të jesh i mrekullueshëm!" përpara një interviste pune ose duke i komplimentuar për veshjen e tyre.

Këtu janë disa shembuj të fjalëve të pohimit që mund të përdorni në marrëdhënie romantike ose platonike:

Kohë cilësore si gjuhë dashurie

Koha cilësore është gjuha e dytë e dashurisë, dhe kjo është pikërisht ajo që mendoni: të vlerësoni kalimin e kohës cilësore së bashku.

Një person, gjuha e dashurisë së të cilit është koha cilësore, mund të ndihet më i dashur dhe i vlerësuar kur njerëzit për të cilët interesohen gjejnë kohë për të qenë së bashku dhe i kushtojnë vëmendjen e tyre të pandarë.

Koha cilësore mund të jetë një nga gjuhët tuaja të dashurisë nëse:

Koha cilësore duket e ndryshme për të gjithë. Disa njerëz vlerësojnë disa minuta kohë të dedikuar për t'u ulur dhe relaksuar së bashku në fund të ditës. Për të tjerët, koha cilësore do të thotë të ndash kohë për të shijuar aktivitetet së bashku.

Pavarësisht se çfarë jeni duke bërë, koha cilësore kërkon të jeni plotësisht të pranishëm dhe pa shpërqendrime.

Këtu janë disa shembuj të shprehjes së dashurisë tuaj përmes kohës cilësore:

Sugjeruar për ju: Si të shëroni një zemër të thyer: 10 këshilla

Prekja fizike si gjuhë dashurie

Prekja fizike është gjuha e tretë e dashurisë. Le të jemi të qartë se kjo është prekje fizike e përshtatshme, konsensuale, e cila duket ndryshe në varësi të situatës dhe marrëdhënies tuaj me personin.

Shprehja dhe marrja e dashurisë përmes kontaktit fizik është e rëndësishme për njerëzit, gjuha e dashurisë së të cilëve është prekja fizike. Prekja është mënyra se si ata lidhen dhe ndihen të lidhur me të tjerët.

Kontakti fizik mund të jetë gjuha juaj e dashurisë nëse:

Mënyra se si mund dhe duhet t'i prekni të tjerët varet nga marrëdhënia juaj. Shprehja e dashurisë përmes prekjes fizike mund të ndodhë përmes gjesteve të vogla si një përqafim ose përqafim. Nëse është e përshtatshme, mund të përfshijë gjithashtu kontakte më intime si puthjet dhe aktivitetet seksuale.

Këtu janë disa shembuj të shprehjes së dashurisë përmes prekjes fizike:

Përsëri, pëlqimi është i domosdoshëm. Prekni dikë ose përdorni këta shembuj vetëm nëse ata tregojnë se janë të kërkuar dhe të mirëpritur.

Veprat e shërbimit si gjuhë dashurie

Veprat e shërbimit janë gjuha e katërt e dashurisë, e cila do të rezonojë nëse besoni me zemër se veprimet flasin gjithmonë më fort se fjalët.

Me veprime, kjo do të thotë të bësh gjëra vetëmohuese dhe të menduara për personin tjetër. Mos harroni se këto nuk kanë nevojë të jenë romantike; Miqtë dhe marrëdhëniet familjare mund të përfitojnë gjithashtu nga këto akte.

Këto janë disa shenja se aktet e shërbimit mund të jenë gjuha juaj e dashurisë:

Veprat e shërbimit nuk kanë të bëjnë me gjeste madhështore, por me gjeste të menduara që u shërbejnë atyre, si p.sh. t'i derdhësh një kafe në mëngjes ose të kryesh një detyrë për mikun ose të dashurin tënd të zënë.

Këtu janë shembuj të mënyrave se si mund t'i përdorni aktet e shërbimit për t'i dashur të tjerët:

Sugjeruar për ju: Ndiheni bosh? Ja çfarë mund të thotë dhe si ta ndaloni atë

Marrja e dhuratave si gjuhë dashurie

Marrja e dhuratave është gjuha e fundit e dashurisë. Duhet thënë se kjo gjuhë dashurie nuk është e rezervuar për lakmitarët apo të ashtuquajturit “kërkuesit e arit.”

Për dikë, gjuha e dashurisë së të cilit janë dhuratat, ajo shkon përtej dëshirës së thjeshtë. Për këtë person, gjithçka ka të bëjë me kuptimin pas dhuratës dhe mendimin që hyri në të. Nuk kërkohen diamante apo makina luksoze.

Shenjat që tregojnë se marrja e dhuratave është gjuha juaj e dashurisë:

Të tregosh dashuri përmes dhuratave nuk ka të bëjë me ekstravagancë. Një suvenir i vogël do të vlerësohet po aq, sepse, i madh apo i vogël, një dhuratë është një kujtesë e prekshme se ata janë menduar dhe janë të dashur.

Këtu janë disa mënyra për të treguar dashuri ndaj dikujt, gjuha e dashurisë së të cilit është marrja e dhuratave:

Dua që të merren parasysh kritikat gjuhësore

Pesë gjuhët e dashurisë ofrojnë një kornizë të shkëlqyer për të kuptuar marrëdhëniet tuaja dhe njëri-tjetrin, por ato nuk përfaqësojnë domosdoshmërisht saktësisht se si çdokush dëshiron të japë dhe të tregojë dashuri.

Shanset janë që ju rezononi fuqishëm me më shumë se një nga gjuhët e dashurisë, dhe partneri(ët) tuaj dhe njerëzit e tjerë të dashur po ashtu.

Normat gjinore dhe kulturore gjithashtu kanë ndryshuar mjaft që nga fillimi i prezantimit të gjuhëve të dashurisë dhe mënyra se si ne shprehim dashurinë dhe dëshirojmë të na duan ka ndryshuar.

Ndërsa ne të gjithë kemi mënyrat tona për të shprehur dashurinë, ato nuk përshtaten domosdoshmërisht në një nga pesë paracaktimet e parashtruara në një kohë kur gratë historikisht kishin më shumë gjasa të shërbenin dhe burrat ishin më të pajisur - nga ana financiare - për të dhënë dhurata.

Nëse jeni duke kërkuar për mirëkuptim dhe komunikim më të mirë në një marrëdhënie, gjuhët origjinale të dashurisë mund të jenë një fillim i mirë, por ka mjete të tjera që mund t'i përdorni.

Një sondazh nga Truity, një kompani që ofron teste të personalitetit, së fundmi ndau gjetjet e tyre për shtatë stile dashurie bazuar në një anketë me mbi 500,000 njerëz. Konsideroni atë një kornizë të përditësuar të gjuhëve origjinale të dashurisë, plus dy shtesë. Ju mund të plotësoni kuizin e tyre në internet për të kuptuar stilet tuaja.

Ekzistojnë gjithashtu rrugët e modelit të sigurisë të krijuara nga Jake Ernst, MSW, RSW, një psikoterapist me bazë në Toronto, që sipas fjalëve të tij janë gjuhë dashurie "të informuara për traumën".

Lidhja me një këshilltar marrëdhëniesh është një mënyrë tjetër. Mund të jetë e dobishme të shikoni këshillimin në internet ose terapinë personale.

Sugjeruar për ju: 5 fazat e pikëllimit pas një humbjeje

Përmbledhje

Të gjithë kanë mënyra të ndryshme për të komunikuar dashurinë e tyre. Ndonëse nuk duhet ta merrni si ungjill, gjuhët e dashurisë mund të jenë një pikënisje e dobishme për të kuptuar më mirë njëri-tjetrin.

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Ka 5 gjuhë dashurie - Ja se si ta gjeni tuajën”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt PumPum app icon
Coupled by PumPum ® Bëhuni intim me partnerin tuaj