Seksualiteti njerëzor

Seksualiteti njerëzor është mënyra se si njerëzit përjetojnë dhe shprehen seksualisht. Kjo përfshin ndjenja dhe sjellje biologjike, erotike, fizike, emocionale, sociale ose shpirtërore.

Përditësuar së fundi më Qërshor 30, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Shkurt 10, 2022.

Orientimi seksual

Çfarë është orientimi seksual?

Orientimi seksual kuptohet se drejtohet kryesisht nga biologjia: Shumë karakteristika seksuale përcaktohen në mitër. Hormonet besohet se luajnë një rol gjithashtu: Ekspozimi ndaj disa hormoneve gjatë zhvillimit mund të ndikojë në sjelljen seksuale.

Kur orientimi seksual i një individi shfaqet, ai mund të jetë androfilik (duke gjetur trupa mashkullor erotik), gjinefilik (duke gjetur trupa femrash erotik), biseksual, aseksual ose diçka tjetër. Orientimi i shumicës së njerëzve mund të shihet në një vazhdimësi, me ndryshime thelbësore edhe midis heteroseksualëve ose homoseksualëve.

Cili është ndryshimi midis orientimit seksual dhe identitetit gjinor?

Seksi biologjik i referohet përbërjes suaj kromozomale në lindje. Identiteti gjinor është vetë-koncepti juaj për të qenë mashkull, femër ose jo-binar. Orientimi seksual përshkruan nga kush ndiheni të tërhequr, qoftë heteroseksual, homoseksual, biseksual, aseksual apo panseksual.

A është biseksualiteti një orientim seksual?

Mitet rreth biseksualitetit mbeten gjerësisht të mbajtura në kulturë - se nuk është një orientim i vërtetë, se është një fazë e përjetuar kryesisht nga të rinjtë në moshë madhore, ose që njerëzit që besojnë se janë biseksualë nuk mund të jenë besnikë ndaj një partneri.

Hulumtimet zbulojnë se asnjë nga këto nuk është e vërtetë. Rreth 16 për qind e grave dhe 5 për qind e burrave pretendojnë se nuk janë as heteroseksualë, as homoseksualë; vetëm një pakicë e vogël raporton se ka marrëdhënie të njëkohshme me burra dhe gra.

Sa e zakonshme është tërheqja ndaj të njëjtit seks?

Midis 2 dhe 11 përqind e popullsisë raportojnë se ndjejnë tërheqje ndaj të njëjtit seks, por meqenëse një përqindje më e lartë raporton se ka pasur përvoja të të njëjtit seks, prevalenca e njerëzve që kanë përjetuar të paktën një nivel të tërheqjes ndaj të njëjtit seks ka të ngjarë shumë më e lartë; disa prej këtyre individëve mund të konsiderohen "kryesisht heteroseksual" ose "kryesisht homoseksualë ose lezbike.”

Disa njerëz nuk kanë orientim seksual?

Rreth 2 për qind e popullsisë nuk përjeton tërheqje seksuale. Ky orientim seksual njihet si aseksualitet. Por disa aseksualë ndiejnë tërheqje romantike dhe disa janë në marrëdhënie romantike afatgjata, të cilat mund të përfshijnë akte seksuale.

Masturbim

A është masturbimi i shëndetshëm?

Ndërsa shumë njerëz hezitojnë të flasin hapur për të për shkak të stigmave të mbajtura prej kohësh, veçanërisht në komunitetet fetare ose konservatore, praktika është e zakonshme dhe, ekspertët e shëndetit seksual pajtohen, masturbimi është i shëndetshëm, normal dhe shpesh emocionalisht i dobishëm.

Masturbimi është një mënyrë e sigurt për të zbuluar se çfarë ndjehet mirë dhe një mënyrë për të lehtësuar tensionin seksual, edhe brenda një marrëdhënieje të përkushtuar.

A është masturbimi një shenjë e telasheve në një marrëdhënie?

Jo domosdoshmërisht. Masturbimi rrallëherë është shkaku i problemeve në një marrëdhënie, por kur frekuenca e masturbimit të partnerit rritet, ose ata e preferojnë atë sesa seksin me partnerin e tyre, ka të ngjarë të jetë një shenjë e një prishjeje komunikimi mes një çifti.

Ekspertët sugjerojnë dialog të hapur dhe të sinqertë midis partnerëve për atë që i zgjon ata, sa shpesh dëshirojnë të bëjnë seks (ose jo) dhe se si ndihet secili për tjetrin që masturbohet.

Kur bëhet problematik masturbimi?

Masturbimi bëhet problem kur një individ beson se është problem, pavarësisht sa shpesh e bëjnë. Njerëzit që besojnë se janë të varur nga seksi ose pornografia, për shembull, në përgjithësi nuk masturbojnë më shpesh se të tjerët që nuk besojnë se kanë ndonjë problem.

A masturbojnë njerëzit ndonjëherë deri në pikën e vetëdëmtimit?

Masturbimi i tepruar besohet të jetë i përhapur tek meshkujt me çrregullim të spektrit të autizmit; një rast studimor raportoi se një mashkull 17-vjeçar me ASD me funksion të lartë përjetoi mendime dhe nxitje seksuale ndërhyrëse që e çuan atë të masturbonte 25 deri në 30 herë në ditë.

Monogamia dhe poliamoria

A janë njerëzit natyrshëm monogamë apo poligamë?

Shoqëritë njerëzore nuk filluan të përqafojnë monogaminë deri në ardhjen e feve monoteiste dhe kalimin drejt rregullimeve të jetesës kryesisht urbane. Para kësaj - që do të thotë për pjesën më të madhe të historisë njerëzore - burrat dhe gratë ishin kryesisht poligamë.

Teoricienët evolucionarë besojnë se përmasat më të mëdha të meshkujve në krahasim me femrat, fakti që meshkujt priren të vdesin më të rinj dhe interesi i vazhdueshëm më i madh i meshkujve për çiftëzimin me shumë partnerë janë të gjitha mbetje të historisë sonë të poligamisë.

Çfarë do të thotë të jesh monogam?

Monogamia nuk do të thotë të njëjtën gjë për çdo person, dhe kur partnerët në marrëdhënie të përkushtuara nuk kanë diskutuar përkufizimet e tyre të termit, mund të shfaqen probleme. Një partner mund të ndiejë fort se masturbimi është një shkelje e marrëdhënies së tyre monogame sepse përfshin seks të ndarë nga njëri-tjetri (ose kur mendon për dikë tjetër).

Si funksionon poliamoria?

Polyamoria, ose jomonogamia konsensuale - mbajtja e më shumë se një marrëdhënie seksuale, me dijeninë dhe pëlqimin e të gjithë të përfshirëve - nuk është e njëjtë me poligaminë, e cila i referohet të kesh më shumë se një bashkëshort në të njëjtën kohë.

Një në pesë të rritur në SHBA thotë se kanë pasur një marrëdhënie të hapur konsensuale dikur. Aftësitë e forta komunikuese janë thelbësore për ruajtjen e marrëdhënieve poliamoroze, siç janë ruajtja e kufijve dhe menaxhimi i çdo ndjenje xhelozie.

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Seksualiteti njerëzor”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt