Si të qëndroni të shëndetshëm në 2024   Lexoni tani

Si të shkëputeni emocionalisht nga dikush

Shkëputja nga një marrëdhënie mund të jetë sfiduese, veçanërisht nëse keni qenë me këtë person për një kohë të gjatë. Por kur emocionet dhe shëndeti juaj fizik të zhyten, mund të jetë koha për t'u larguar.

Përditësuar së fundi më Prill 29, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Korrik 10, 2022.

Pavarësisht nëse është një marrëdhënie e ndërlikuar romantike apo një marrëdhënie toksike me familjen, ka raste që thjesht duhet t'i lëshoni.

Ne të gjithë kemi përjetuar marrëdhënie që janë ndjerë shumë të përfshira ose të lodhura emocionalisht. Këto marrëdhënie të pashëndetshme mund të jenë të lodhshme si mendërisht ashtu edhe fizikisht.

Ndonjëherë, shkëputja prej tyre është mënyra më e mirë për t'u kujdesur për shëndetin dhe mirëqenien tuaj mendore.

Ka disa arsye që mund t'ju duhet të shkëputeni nga një marrëdhënie.

Nëse ka abuzim fizik ose verbal, nëse marrëdhënia po ju shkakton stres dhe ankth të panevojshëm, nëse keni vënë re një ndryshim në disponimin tuaj kur jeni rreth atij personi - këto janë vetëm disa nga arsyet pse mund të jetë koha të mendoni të shkëputeni emocionalisht nga ajo marrëdhënie.

Por cilado qoftë arsyeja, të kuptuarit pse duhet të shkëputeni dhe si ta bëni këtë mund t'ju ndihmojë të vazhdoni në mënyrën më të mirë për ju.

Çfarë është shkëputja?

Ka disa mënyra për të menduar për shkëputjen.

Mund të nënkuptojë shmangien e disa njerëzve ose situatave që po ju shkaktojnë stres ose ankth, të cilat ndonjëherë mund të çojnë në "mpirje emocionale" ose zbutje të emocioneve.

Ose, mund të nënkuptojë ndërtimin dhe ruajtjen e kufijve për të ruajtur shëndetin tuaj mendor. Duke vendosur kufij të qartë në marrëdhëniet tuaja, ju mund të shmangni ndjenjat e stresit, zemërimit, pakënaqësisë dhe zhgënjimit që shpesh krijohen kur kufijtë shtyhen ose shpërfillen.

Tani që keni një ide më të mirë se çfarë është shkëputja emocionale, është gjithashtu një ide e mirë të kuptoni se çfarë nuk është shkëputja.

Nuk do të thotë se nuk jeni në gjendje të ndjeni ose se ju mungojnë emocionet, as nuk do të thotë se ju mungon ndjeshmëria. Ndërsa shkëputja emocionale mund të jetë një simptomë e depresionit, shkëputja e vullnetshme nuk është një tregues se keni depresion.

Përkundrazi, ka të bëjë me ndërtimin e kufijve të shëndetshëm për t'i bërë të qarta pritshmëritë tuaja dhe për të përcaktuar se çfarë sjellje është e rehatshme për ju dhe çfarë jo.

Ndërsa disa njerëz e shohin shkëputjen vullnetare si "të vrazhdë" ose "pa ndjenja", ky është rrallë qëllimi i personit që shkëputet nga marrëdhënia.

Çfarë e shkakton shkëputjen emocionale?

Ka disa arsye pse njerëzit mund të ndiejnë se duhet të shkëputen emocionalisht nga një marrëdhënie – qoftë kjo një marrëdhënie intime apo një marrëdhënie e ndërlikuar familjare.

Disa nga këto arsye përfshijnë:

Kur vendosni nëse do të shkëputeni nga një marrëdhënie, identifikimi i arsyeve tuaja për t'u shkëputur mund të jetë i dobishëm në vendimmarrjen tuaj.

Nëse nuk mund ta kuptoni pse po shkëputeni, merrni parasysh të kontaktoni një profesionist të kujdesit shëndetësor ose të shëndetit mendor. Biseda me dikë mund t'ju ndihmojë të përcaktoni pse po e bëni atë dhe si ta bëni atë në mënyrën më të mirë për ju.

Sugjeruar për ju: Jeni të ndërvarur? 13 shenja të bashkëvarësisë

Kur të lëshohet

Shkëputja nga një marrëdhënie nuk do të thotë që po e braktisni atë person ose se keni pushuar së kujdeseni për të.

Mund të nënkuptojë një hap prapa për të vlerësuar se si kjo marrëdhënie po ndikon tek ju dhe në shëndetin tuaj mendor.

A shqetësoheni vazhdimisht për atë person? A përpiqeni t'i shpëtoni ata nga zgjedhjet që nuk mendoni se janë të shëndetshme?

A mendoni se duhet t'u tregoni atyre se çfarë të bëjnë gjatë gjithë kohës? A bën ai person të njëjtën gjë me ju?

Marrja e përgjegjësisë për veprimet dhe sjelljet e një personi tjetër mund të jetë e lodhshme dhe dërrmuese ndonjëherë. Në të njëjtën mënyrë, të kesh një person tjetër që përpiqet t'ju tregojë se si të veproni dhe si të silleni mund të jetë po aq zhgënjyese.

Shkëputja mund t'ju japë hapësirën emocionale që ju nevojitet për t'u kujdesur për veten. Ndonjëherë, kujdesi i tepërt për jetën dhe problemet e një personi tjetër mund të dëmtojë shëndetin tuaj emocional dhe fizik.

Mund të filloni të keni dhimbje koke, të humbni gjumin ose të jeni më të irrituar. Shqetësimi i tepërt mund të çojë në ankth, frikë ose panik.

Pra, kur e dini se është koha për të hequr dorë?

Kur shëndeti juaj varet nga veprimet dhe sjelljet e dikujt tjetër, mund të jetë koha të mendoni t'i lini të shkojnë.

Si të lini të lirë dikë që doni

Tani që keni vendosur se është koha të lini dikë të shkojë, si ia dilni? Këtu janë disa gjëra që mund të provoni.

Identifikoni arsyen

Pyesni veten pse tani po vendosni të shkëputeni nga marrëdhënia. Të kesh një arsye të fortë për t'u larguar është e rëndësishme.

Pa një arsye të fortë, ju mund të dorëzoheni dhe të qëndroni në marrëdhënie. Kur identifikoni arsyen që dëshironi të dilni nga marrëdhënia, përpiquni të përqendroheni në gjërat që janë progresive dhe jo në çështjet e njëpasnjëshme.

Për shembull, përpiquni të përqendroheni në faktin se ndjenjat tuaja për atë person kanë ndryshuar me kalimin e kohës, jo se keni marrë në luftën tuaj të parë.

Lëshoni emocionet tuaja

Lëshimi i emocionit që ndjen për daljen nga një marrëdhënie e vështirë është një hap i rëndësishëm në proces.

Pavarësisht nëse zgjidhni të qani, kërceni ose të merrni pjesë në një klasë kikboksi, është një ide e mirë t'i lironi këto emocione në vend që t'i mbushni në shishe. Duke pasur një rrugëdalje për këto emocione, do të jeni në gjendje të çlironi tensionin dhe të shmangni të thoni diçka për të cilën do të pendoheni.

Mos reagoni, përgjigjuni

Kur largoheni nga një lidhje, do të ketë pashmangshmërisht një bisedë të vështirë.

Gjatë asaj bisede, personi tjetër mund të thotë diçka që ju bën të reagoni. Reagimi është një vendim i ndarë në sekondë dhe shpesh mund të çojë në keqardhje.

Në vend të kësaj, merrni frymë thellë dhe përgjigjuni me mendime. Duke i lënë personit tjetër pak hapësirë në bisedë dhe duke e lënë veten të marrë një moment për të menduar më qartë, do të jetë një bisedë më produktive.

Filloni të vogla

Ashtu si pirja e duhanit, lënia e një marrëdhënieje gjeldeti i ftohtë mund të jetë i dhimbshëm dhe një tronditje për sistemin tuaj.

Në disa raste, mund të mendoni të filloni pak, duke e hequr ngadalë veten pak nga pak.

Për shembull, filloni një ditë duke fshirë fotot e ju të dyve. Një ditë tjetër, fshini mesazhet e tyre të vjetra. Ndërsa lëshoni butësisht, emocionet tuaja do të qëndrojnë në kontroll.

Në raste të tjera - si nëse marrëdhënia është traumatike ose përfshin abuzim ose keqtrajtim në familje - lëvizja ngadalë mund t'i përkeqësojë gjërat dhe të shkaktojë më shumë shqetësim. Merrni parasysh të flisni për hapat e ardhshëm me një profesionist i cili është i specializuar në këto lloj marrëdhëniesh.

Mbani një ditar

Ndërsa lini një marrëdhënie, do të ndjeni disa emocione të mëdha. Ndërsa mund të jetë e vështirë të flasësh për to me njerëz të tjerë, mund të jetë e dobishme të trajtosh emocionet e tua në një farë mënyre.

Një ditar mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të përpunuar ndjenjat tuaja në një mënyrë të shëndetshme dhe të qartë.

Meditoni

Meditimi mund të trajnojë vetëdijen dhe vëmendjen tuaj, gjë që mund të jetë veçanërisht e dobishme gjatë një ndarjeje shumë emocionale.

Meditimi gjithashtu mund të rrisë fokusin tuaj, të zvogëlojë stresin, të inkurajojë qetësinë dhe të ndihmojë në uljen e ndjenjave negative.

Jini të durueshëm me veten

Largimi nga një marrëdhënie që ishte e rëndësishme për ju mund të jetë sfiduese. Pra, përpiquni t'i jepni vetes pak hir dhe durim për të ecur përpara.

Mos harroni se mund të mësoni se si të keni lidhje të shëndetshme. Është e gjitha një proces, dhe ju mund të shijoni udhëtimin gjatë rrugës.

Shikoni përpara

Nëse jeni të fokusuar të shikoni se si ka qenë marrëdhënia juaj, do të jetë gjithnjë e më e vështirë të largoheni prej saj. Është e natyrshme të shikosh prapa dhe të shohësh vetëm më të mirën në një person apo një marrëdhënie.

Por shikimi pas do t'ju lërë të mbërthyer në marrëdhënie.

Në vend të kësaj, shikoni në të ardhmen. Mendoni për lumturinë tuaj të ardhshme, në vend që të lavdëroni të kaluarën.

Sugjeruar për ju: Si të shëroni një zemër të thyer: 10 këshilla

Këshilla për t'u shkëputur nga një marrëdhënie toksike

Nëse jeni në një marrëdhënie romantike jo të shëndetshme që përfshin abuzim ose keqtrajtim, ka disa hapa shtesë që mund të dëshironi të ndërmerrni.

Mundohuni të shmangni kontaktin seksual

Mundohuni të ndaloni çdo kontakt seksual me personin që po largoheni. Kontakti seksual mund të forcojë lidhjen tuaj dhe ta bëjë pothuajse të pamundur largimin me sukses të marrëdhënies.

Mundohuni të qëndroni larg alkoolit ose drogës

Sado joshëse që mund të jetë të harrosh përkohësisht dhimbjen dhe punën e largimit nga një marrëdhënie, alkooli dhe droga ofrojnë vetëm harresë të përkohshme të problemit.

Ata nuk do t'i zgjidhin problemet dhe mund të jenë më të dëmshme, pasi mund të kontribuojnë në lidhjen tuaj me marrëdhënien.

Në vend që të kërkoni një arratisje në alkool ose drogë, përpiquni të përballeni me ndjenjat dhe marrëdhënien tuaj kokë më kokë.

Merrni parasysh t'i bashkoheni një grupi mbështetës

Mos harroni se nuk jeni vetëm. Ekzistojnë grupe mbështetëse ku mund të ndani përvojat tuaja me të tjerët që kanë qenë në vendin tuaj.

Duke u bashkuar me një grup mbështetës, do të lidheni me një grup njerëzish që e dinë se si është të shpëtosh nga këto lloj marrëdhëniesh dhe mund të ofrojnë udhëzime dhe mbështetje gjatë udhëtimit tënd.

Nëse një grup mbështetës personal është shumë dërrmues për ju, merrni parasysh një grup virtual.

Merrni parasysh të kërkoni ndihmë

Mbështetja e njerëzve të dashur mund të luajë një rol që ju të largoheni me sukses nga një marrëdhënie e pashëndetshme ose e dëmshme.

Merrni parasysh t'u kërkoni njerëzve që ju besoni për mbështetjen dhe dashurinë e tyre gjatë kësaj kohe sfiduese. Shpjegoni se mund t'ju duhen më shumë gjatë muajve të ardhshëm dhe komunikoni sfidat tuaja.

Mos harroni: Ata ju duan dhe duan t'ju ndihmojnë.

Nëse keni përjetuar një marrëdhënie jo të shëndetshme që përfshin abuzim ose keqtrajtim, kërkimi i ndihmës nga një profesionist i licencuar i shëndetit mendor mund të jetë i dobishëm për shëndetin tuaj mendor.

Kjo do t'ju lejojë të përpunoni përvojën tuaj dhe të dilni nga ana tjetër më e fortë dhe më e aftë për të krijuar lidhje të shëndetshme në të ardhmen.

Përmbledhje

Nëse e gjeni veten në një marrëdhënie jo të shëndetshme, mendoni se mund të jetë koha për ta lënë atë marrëdhënie të shkojë.

Kjo, natyrisht, është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet. Ndonjëherë është e vështirë të largohesh sepse je shumë i lidhur me atë person, dhe ndonjëherë është e vështirë të largohesh sepse personi tjetër nuk dëshiron të të lërë të shkosh.

Mos harroni se shkëputja nuk do të thotë se jeni mizor ose egoist.

Kur bëhet fjalë për shëndetin tuaj emocional, kujdesi për veten është gjëja më e mirë që mund të bëni për mirëqenien tuaj të përgjithshme.

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Si të shkëputeni emocionalisht nga dikush”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt PumPum app icon
Coupled by PumPum ® Bëhuni intim me partnerin tuaj