Simptomat e çrregullimit fetishist

Fetishet dhe ngërçet mund të jenë shprehje të shëndetshme të seksualitetit tuaj. Por kur ato shkaktojnë shqetësime, ju mund të diagnostikoheni me një çrregullim seksual. Ja se si të dalloni nëse mund të keni simptoma të çrregullimit fetishist.

Shumë njerëz kanë fetisha dhe nuk ka asgjë të keqe me këtë - por kur një fetish bëhet burim shqetësimi ose shqetësimi, mund të konsiderohet një çrregullim fetishist.

Seksualiteti njerëzor vjen në shumë shije, dhe fetishet janë një shprehje e zakonshme e dëshirës seksuale.

Angazhimi në fetishe në mënyrë konsensuale është në spektrin e gjerë të seksualitetit të shëndetshëm. Por nëse keni një fetish që po ndikon negativisht në jetën tuaj, mund të dëshironi të kërkoni trajtim dhe mbështetje.

Çrregullimet fetishiste ndodhin kur një fetish - p.sh., përdorimi i objekteve të pajetë ose pjesëve të trupit jo gjenital për zgjim seksual - fillon të ndërhyjë në jetën dhe mirëqenien tuaj.

Trajtimi i çrregullimeve fetishiste fokusohet në reduktimin e dëmit pa turp. Shpesh, terapistë seksi të trajnuar mund t'ju ndihmojnë të gjeni mbështetjen dhe trajtimin e duhur për ju.

Çfarë është një çrregullim fetishist?

Kinks dhe fetishet ende nganjëherë mendohen si akte seksuale jo konvencionale. E vërteta është se shumë njerëz praktikojnë këto shprehje të shëndetshme të seksualitetit 'jotradicional'.

Fetishët klasifikohen si një çrregullim seksual kur ato shkaktojnë shqetësime të konsiderueshme në jetën tuaj.

Një çrregullim fetishist është përdorimi i përsëritur, i vazhdueshëm i pjesëve të trupit jo seksual ose i objekteve të pajetë për të arritur zgjimin seksual deri në atë pikë sa të prishë mënyrën se si funksiononi në jetën tuaj të përditshme.

Çrregullimi fetishist është 1 nga 8 çrregullimet parafilike – të gjitha këto përfshijnë fantazi ose nxitje seksuale që ndikojnë në jetën tuaj sociale dhe të punës, së bashku me funksionimin e përditshëm. Disa përfshijnë partnerë që nuk pranojnë, vetëlëndojnë ose dëmtojnë të tjerët.

Përveç çrregullimit fetishist, shtatë çrregullimet e tjera parafilike janë:

Ju duhet të përjetoni rregullisht shenjat dhe simptomat e këtyre çrregullimeve për të paktën 6 muaj për t'u diagnostikuar se keni një çrregullim parafilik.

Sipas DSM-5, nëse keni një çrregullim parafilik, mund të keni të tjerë në të njëjtën kohë.

Simptomat e çrregullimit fetishist

Shumica e njerëzve që kanë fetisha dhe ngërçe nuk do të klasifikohen si me çrregullime.

Një grup specifik karakteristikash që kanë efekte negative në jetën dhe mirëqenien tuaj duhet të ndodhin për një kohë të caktuar që ju të merrni këtë diagnozë.

Çrregullimi fetishist mund të diagnostikohet nëse përjetoni:

Fetishet kundrejt çrregullimeve parafilike

Fetishet mund të jenë një mënyrë e shëndetshme për të shprehur veten seksualisht, por për të tjerët mund të shkaktojnë shqetësim. Ekziston një ndryshim i dukshëm midis fetisheve, parafilisë dhe çrregullimeve parafilike.

Parafilia

Parafilia zakonisht përkufizohet si interesa seksuale intensive dhe të vazhdueshme në gjëra të tilla si objekte jo njerëzore, dhimbje ose njerëz që nuk pranojnë.

Një parafili në vetvete nuk do të thotë se keni një çrregullim ose problem, dhe nuk kufizohet në objekte të destinuara për stimulim seksual, si lodrat e seksit.

Megjithatë, përkufizimi i parafilisë ka disa polemika - pasi përcaktimi i asaj që është "normale" varet nga shumë gjëra si kultura, shoqëria dhe besimet personale.

Çrregullim parafilik

Një çrregullim parafilik është në thelb kur një parafili shkakton shqetësim të madh në jetën tuaj dhe aftësinë për të funksionuar.

Çrregullimet parafilike karakterizohen nga kohëzgjatja dhe intensiteti i sjelljeve seksuale - duke përfshirë sjelljet e paligjshme - të cilat mund të ndikojnë në jetën tuaj dhe të prishin rutinat dhe marrëdhëniet.

Me një çrregullim, kërkimi i kënaqësisë seksuale për nxitjet tuaja mund të shkaktojë shqetësim, dëm personal ose dëm për të tjerët. Njerëzit mund të kërkojnë ndihmë për shqetësimin ose nëse ndodh ndonjë problem ligjor për shkak të sjelljeve të tyre.

Si zhvillohen fetishet?

Fetishet zakonisht shfaqen në fillim të pubertetit. Qoftë një çrregullim fetish apo fetishist, nuk ka asnjë provë përfundimtare se çfarë i shkakton ato.

Shumica dërrmuese e rasteve të çrregullimit fetishist diagnostikohen te meshkujt.

Disa kërkime sugjerojnë se fetishët rrjedhin nga një kombinim i proceseve neurobiologjike, ndërpersonale dhe njohëse.

Një studim i vitit 2018 sugjeron se një përzierje komplekse e ndikimeve biologjike dhe kulturore, së bashku me atë që shoqëria ju mëson të shihni si erotike, është themeli për zhvillimin e fetisheve.

Duket se ekziston një lidhje midis disa çrregullimeve parafilike dhe traumave të fëmijërisë, si dhe ekspozimit të fëmijërisë ndaj aktivitetit seksual. Megjithatë, kjo vërehet shpesh në çrregullime të tjera parafilike si vojeuristike, jo fetishitike.

Ka shumë teori se si dhe pse zhvillohet çrregullimi fetishist, edhe pse nuk ka një shkak të provuar. Disa prova sugjerojnë se njerëzit me çrregullime parafilike ndonjëherë kanë nivele të rritura të serotoninës.

Nivelet e larta të serotoninës shoqërohen me sjellje obsesive që bëhen shkatërruese. Këto sjellje janë të përbashkëta midis shumë diagnozave, jo vetëm çrregullimeve fetishiste ose çrregullimeve të tjera parafilike.

Opsionet e trajtimit për çrregullimin fetishist

Kur simptomat fillojnë të ndihen të pakontrollueshme dhe shkaktojnë shqetësim, shumë njerëz mund të kërkojnë trajtim. Herë pas here, nxitjet dhe sjelljet e një personi mund të çojnë në probleme ligjore, duke sinjalizuar nevojën për ndihmë.

Çdokush i diagnostikuar me çrregullim fetishist mund të punojë për të kapërcyer simptomat që ata i konsiderojnë shqetësuese personalisht - ka shumë strategji në dispozicion për t'ju ndihmuar të menaxhoni simptomat tuaja.

Ashtu si me shumicën e kushteve, mund t'ju duhet të provoni shumë gjëra për të gjetur planin e trajtimit që funksionon më mirë për ju.

Për shumicën e njerëzve me çrregullim fetishist, plani më i mirë i trajtimit është një kombinim i terapisë dhe mjekimit.

Puna me një terapist që është i trajnuar për çrregullimet seksuale mund t'ju japë zgjedhjen më të mirë të burimeve. Kur kërkoni trajtim, do të përfitoni nga diskutimi i qëllimeve dhe pritshmërive tuaja të trajtimit me terapistin tuaj.

Trajtimi më efektiv për çrregullimin fetishist fokusohet në zvogëlimin e dëmit ndaj vetes dhe të tjerëve, në vend që të nxisë fajin, turpin ose fajin.

Terapia

Terapia është shpesh hapi i parë në kërkimin e trajtimit për çrregullimin fetishist. Me terapinë në internet dhe opsionet e teleshëndetit, mund të mos duhet të largoheni nga shtëpia për të kërkuar një terapist të trajnuar.

Ka disa forma të terapisë që janë efektive në trajtimin e të gjitha çrregullimeve parafilike, jo vetëm të çrregullimeve fetishiste.:

Kur kërkoni trajtim, mund të dëshironi të gjeni një terapist me përvojë në trajtimin e çrregullimit fetishist.

Mjekimi

Për disa njerëz me çrregullim fetishist, mjekimi ka kuptim si një opsion trajtimi efektiv.

Frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRIs), një lloj antidepresiv, mund t'i ndihmojnë njerëzit të menaxhojnë simptomat e çrregullimit fetishist, si dhe disa çrregullime të tjera parafilike.

SSRI-të mund të ndihmojnë në reduktimin e sjelljeve obsesive, ankthit dhe dëshirës së lartë seksuale të lidhur me çrregullimin fetishist, si dhe në rregullimin e sjelljeve kompulsive dhe depresionit.

Shpesh, njerëzit e diagnostikuar me çrregullime fetishiste dhe të tjera parafilike duhet të provojnë medikamente të ndryshme SSRI përpara se të gjejnë të duhurin. Pra, është e rëndësishme të punoni me një psikoterapist ose mjek për të gjetur një mjekim që funksionon më mirë për ju.

Hapat e ardhshëm

Fetishet dhe ngërçet janë shpesh një shprehje e shëndetshme e seksualitetit dhe dëshirave tuaja. Ato klasifikohen si çrregullim vetëm kur përjetoni shqetësime të përsëritura për shkak të fetishit, i cili prish jetën dhe mirëqenien tuaj të përditshme.

Disa njerëz kërkojnë trajtim thjesht për shkak të shqetësimit të tyre, ndërsa të tjerë mund të përjetojnë probleme ligjore që i bëjnë ata të gjejnë mbështetje.

Nëse jeni duke jetuar me çrregullim fetishist - ose ndonjë çrregullim tjetër parafilik ose seksual - nuk jeni vetëm. Me mbështetjen e duhur, ju mund të gjeni mënyra për të menaxhuar simptomat tuaja.

Trajtimi efektiv do të fokusohet në zvogëlimin e dëmit në vend që të sjellë ndjenja turpi ose faji. Është gjithmonë e dobishme të merret në konsideratë gjetja e një terapisti me përvojë në çrregullimet parafilike për të marrë mbështetjen më të mirë.

Përditësuar së fundi më Prill 29, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Shkurt 14, 2022.
Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Simptomat e çrregullimit fetishist”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt