Si të qëndroni të shëndetshëm në 2024   Lexoni tani

Vajtimi dhe 5 fazat e humbjes dhe pikëllimit

Eksplorimi i pesë fazave të pikëllimit mund t'ju ndihmojë të kuptoni dhe vendosni në kontekst emocionet tuaja ose të të dashurit tuaj pas një humbjeje të konsiderueshme.

Përditësuar së fundi më Korrik 31, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Janar 12, 2023.

Pesë fazat e pikëllimit janë mohimi, zemërimi, pazaret, depresioni dhe pranimi. Nuk ka asnjë urdhër për ta, dhe ata shërbejnë si referencë në vend të një udhëzuesi për pikëllimin.

Vajtimi është një përvojë intime dhe unike për secilin prej nesh. Nëse ju ose dikush që e doni po kalon një humbje, emocionet e reja mund të ndihen dërrmuese dhe konfuze.

Ka të paktën pesë emocione të lidhura me pikëllimin. Të ndihesh në këtë mënyrë është e natyrshme dhe madje e nevojshme.

Këto emocione janë hapa përpara në udhëtimin e shërimit, edhe kur nuk ju pëlqen.

Shërimi nga një humbje është i mundur, por kërkon kohë dhe durim. Edhe nëse e keni një kohë veçanërisht të vështirë me të, burimet si këshillimi dhe grupet mbështetëse mund t'ju ndihmojnë të përballoni pesë fazat e pikëllimit.

5 Fazat e pikëllimit: Modeli Kübler-Ross

Për të kuptuar më mirë procesin e pikëllimit, shumë ekspertë dhe studiues të shëndetit mendor i kanë kushtuar vite studimit të humbjes dhe emocioneve që vijnë me të.

Një nga këta ekspertë ishte Elisabeth Kübler-Ross, një psikiatre zvicerane amerikane. Ajo krijoi modelin Kübler-Ross, teorinë e pesë fazave të pikëllimit dhe humbjes.

Në librin e saj të vitit 1969, "On Death and Dying", Kübler-Ross shqyrtoi pesë reagimet emocionale më të zakonshme ndaj humbjes.:

Fillimisht, Kübler-Ross i quajti ato "pesë fazat e vdekjes". Kjo ishte për shkak se ajo ishte duke punuar me pacientë të sëmurë përfundimisht atëherë, dhe këto ishin emocionet e tyre të përbashkëta në lidhje me vdekshmërinë e tyre.

Vite pas librit të saj të parë, Kübler-Ross përshtati dhe zgjeroi modelin e saj për të përfshirë lloje të tjera humbjeje. Pesë fazat e vdekjes u bënë pesë fazat e pikëllimit.

Ky pikëllim mund të vijë në shumë forma dhe për arsye të ndryshme. Të gjithë nga të gjitha sferat e jetës dhe nga të gjitha kulturat përjetojnë humbje dhe pikëllim në një moment.

Vajtimi nuk vjen vetëm kur merreni me vdekjen tuaj ose vdekjen e një njeriu të dashur. Vajtimi mund të vijë edhe nga një sëmundje, fundi i një marrëdhënieje të ngushtë, apo edhe fundi i një projekti apo ëndrre.

Dhimbja mund të vijë në mënyrë të ngjashme nga një ndryshim i perceptuar ose i vërtetë në jetën tuaj. Për shembull, zhvendosja në një qytet, shkollë ose punë të re, kalimi në një grupmoshë të re ose qëndrimi i izoluar për shkak të një pandemie.

Me fjalë të tjera, nuk ka asnjë listë të shkruar në gur të arsyeve "të vlefshme" për t'u pikëlluar.

Ajo që ka rëndësi është se si ndiheni. Dhe nuk ka ndjenja të drejta apo të gabuara në lidhje me një humbje.

Kalimi i 5 fazave të pikëllimit: Si ndihet

Eksplorimi i pesë fazave të pikëllimit dhe humbjes mund t'ju ndihmojë të kuptoni dhe vendosni në kontekst se ku jeni në procesin tuaj të pikëllimit dhe çfarë ndjeni.

Në mënyrë të ngjashme, nëse jeni të shqetësuar ose dëshironi të kuptoni procesin e pikëllimit të dikujt tjetër, mbani mend se nuk ka asnjë mënyrë për ta kaluar atë. Të gjithë vajtojnë ndryshe.

Mund të kaloni shumë emocione intensive ose në dukje të mos reagoni fare. Të dyja përgjigjet janë të vlefshme dhe jo të rralla.

Sa kohë kaloni duke lundruar në fazat e pikëllimit gjithashtu ndryshon nga personi në person. Mund t'ju duhen orë, muaj ose më shumë për të përpunuar dhe shëruar nga një humbje.

Ju mund të mos i përjetoni të gjitha këto faza pikëllimi. Ju mund të shkoni përpara dhe me radhë nga një fazë në tjetrën.

Ju madje mund t'i kaloni të gjitha këto emocione dhe ta përpunoni humbjen tuaj krejtësisht ndryshe. Pesë fazat e pikëllimit supozohet se do t'ju shërbejnë si referencë, jo si rregull.

Sugjeruar për ju: Ndiheni bosh? Ja çfarë mund të thotë dhe si ta ndaloni atë

Mohimi

Për disa njerëz, kjo mund të jetë përgjigja e parë ndaj humbjes.

Mohimi është një mekanizëm i zakonshëm mbrojtës. Mund t'ju ndihmojë të shmangni tronditjen e menjëhershme të situatës lënduese.

Si një reagim i menjëhershëm, së pari mund të dyshoni në realitetin e humbjes.

Disa shembuj të këtij lloji të mohimit janë:

Pas këtij reagimi të parë të tronditjes dhe mohimit, mund të mpiheni për një kohë.

Në një moment, mund të ndiheni sikur asgjë nuk ka më rëndësi për ju. Jeta siç e dinit dikur ka ndryshuar. Mund të jetë e vështirë të ndihesh se mund të ecësh përpara.

Faza e parë e pikëllimit është një reagim i natyrshëm që ju ndihmon të përpunoni humbjen në kohën tuaj. Duke u mpirë, po i jepni vetes kohë për të eksploruar ndryshimet që po kaloni me ritmin tuaj.

Mohimi është një përgjigje e përkohshme që ju kalon nëpër valën e parë të dhimbjes. Përfundimisht, kur të jeni gati, ndjenjat dhe emocionet që keni mohuar do të rishfaqen dhe udhëtimi juaj i shërimit do të vazhdojë.

Zemërimi

Ndonjëherë dhimbja merr forma të tjera. Sipas Kübler-Ross, dhimbja nga një humbje shpesh ridrejtohet dhe shprehet si zemërim.

Ndjenja e zemërimit intensiv mund t'ju befasojë ju ose të dashurit tuaj, por nuk është e pazakontë. Ky zemërim i shërben një qëllimi.

Mund të jetë veçanërisht dërrmuese për disa njerëz që të ndiejnë zemërim sepse, në shumë kultura, zemërimi është një emocion i frikësuar ose i refuzuar. Ju mund të jeni më të mësuar ta shmangni atë sesa ta përballoni atë.

Gjatë fazës së zemërimit të pikëllimit, ju mund të bëni pyetje si "Pse unë?" ose “Çfarë bëra për ta merituar këtë?”

Ju gjithashtu mund të ndiheni papritur të zemëruar ndaj objekteve të pajetë, të huajve, miqve ose anëtarëve të familjes. Ju mund të ndiheni të zemëruar me vetë jetën.

Është e rrallë të ndihesh i zemëruar ndaj situatës ose personit që ke humbur. Në mënyrë racionale, ju mund të kuptoni se personi nuk është fajtor. Megjithatë, emocionalisht, ju mund t'i zemëroni ata që ju shkaktojnë dhimbje ose ju lënë.

Në një moment, ju gjithashtu mund të ndiheni fajtorë që jeni të zemëruar. Kjo mund t'ju bëjë më të zemëruar.

Provoni t'i kujtoni vetes se nën zemërimin tuaj është dhimbja. Dhe edhe nëse mund të mos ndihet ashtu, ky zemërim është i nevojshëm për shërim.

Zemërimi mund të jetë gjithashtu një mënyrë për t'u rilidhur me botën pasi të jeni izoluar prej saj gjatë fazës së mohimit. Kur je i mpirë, shkëputesh nga të gjithë. Kur je i zemëruar, lidhesh, edhe përmes këtij emocioni.

Por zemërimi nuk është emocioni i vetëm që mund të përjetoni gjatë kësaj faze. Nervozizmi, hidhërimi, ankthi, tërbimi dhe padurimi janë mënyra të tjera që mund të përballoni humbjen tuaj. E gjithë kjo është pjesë e të njëjtit proces.

Sugjeruar për ju: Çfarë është varësia seksuale dhe cilat janë shenjat e saj?

Pazarllëk

Bisedimet janë një fazë pikëllimi që ju ndihmon të mbani shpresën në një situatë dhimbjeje të fortë.

Ju mund të mendoni se jeni të gatshëm të bëni gjithçka dhe të sakrifikoni gjithçka nëse jeta juaj rikthehet si ishte përpara humbjes.

Gjatë këtij negocimi të brendshëm, ju mund të mendoni në termat "çka nëse" ose "nëse vetëm": po sikur të bëja XYZ, atëherë gjithçka do të kthehej në normalitet; sikur të kisha bërë diçka ndryshe për të parandaluar humbjen.

Faji mund të jetë një emocion shoqërues gjatë kësaj faze pasi pa dashje mund të përpiqeni të rifitoni kontrollin, madje edhe me shpenzimet tuaja.

Të gjitha këto emocione dhe mendime nuk janë të rralla. Sado e vështirë që mund të duket, kjo ju ndihmon të shëroheni ndërsa përballeni me realitetin e humbjes suaj.

Depresioni

Ashtu si në të gjitha fazat e tjera të pikëllimit, depresioni përjetohet në mënyra të ndryshme. Nuk ka asnjë mënyrë të drejtë apo të gabuar për ta bërë këtë, as nuk ka një afat për ta kapërcyer atë.

Në këtë rast, depresioni nuk është një shenjë e një gjendjeje të shëndetit mendor. Në vend të kësaj, është një përgjigje e natyrshme dhe e përshtatshme ndaj pikëllimit.

Gjatë fazës së depresionit, ju filloni të përballeni me realitetin tuaj aktual dhe me pashmangshmërinë e humbjes që keni përjetuar. Kuptohet, ky kuptim mund t'ju bëjë të ndjeni trishtim dhe dëshpërim të fortë.

Ky trishtim i fortë mund t'ju bëjë të ndiheni ndryshe edhe në aspekte të tjera. Ju mund të ndjeni:

Kjo është e gjitha zakonisht e përkohshme dhe një përgjigje e drejtpërdrejtë ndaj procesit tuaj të pikëllimit.

Sado dërrmuese që mund të ndihet në këtë pikë, kjo fazë është një pjesë e domosdoshme e rrugëtimit tuaj të shërimit.

Sugjeruar për ju: Si të shëroni një zemër të thyer: 10 këshilla

Pranimi

Arritja e pranimit nuk do të thotë domosdoshmërisht të jesh në rregull me atë që ndodhi. Në varësi të përvojës suaj, mund të jetë e kuptueshme nëse nuk ndiheni kurrë në këtë mënyrë.

Pranimi ka të bëjë më shumë me pranimin e humbjeve që keni përjetuar, të mësoni të jetoni me to dhe si ta rregulloni jetën tuaj në përputhje me rrethanat.

Ju mund të ndiheni më rehat duke kontaktuar miqtë dhe familjen gjatë kësaj faze, por është gjithashtu e natyrshme që preferoni të tërhiqeni ndonjëherë.

Ju gjithashtu mund të ndiheni sikur ndonjëherë e pranoni humbjen dhe më pas kaloni në një fazë tjetër pikëllimi. Kjo kthim-mbrapa ndërmjet fazave është e natyrshme dhe pjesë e procesit të shërimit.

Më në fund mund ta gjeni veten të vendosur në këtë fazë për periudha të gjata.

Kjo nuk do të thotë se nuk do të ndjeni më kurrë trishtim apo zemërim për humbjen tuaj, por këndvështrimi juaj afatgjatë për të dhe mënyra se si jetoni me këtë realitet do të jetë ndryshe.

Faza të tjera të mundshme të pikëllimit

Pesë fazat e pikëllimit të propozuara nga Kübler-Ross kanë shërbyer si kornizë për shumë profesionistë të shëndetit mendor që punojnë me procesin e pikëllimit.

Disa profesionistë, si psikiatri britanik John Bowlby, e kanë zhvilluar punën e tyre rreth përgjigjeve emocionale ndaj humbjes. Të tjerë, duke përfshirë Kübler-Ross, kanë përshtatur dhe zgjeruar modelin origjinal me pesë faza.

Ky përshtatje zakonisht njihet si kurba e ndryshimit të Kübler-Ross. Ai zgjeron pesë fazat thelbësore të pikëllimit në shtatë faza të mbivendosura:

  1. Shoku. Befasi intensive dhe ndonjëherë paralizuese për humbjen.
  2. Mohimi. Mosbesimi dhe nevoja për të kërkuar prova për të konfirmuar humbjen.
  3. Zemërimi dhe zhgënjimi. Një përzierje e pranimit se disa gjëra kanë ndryshuar dhe zemërimi ndaj këtij ndryshimi.
  4. Depresioni. Mungesa e energjisë dhe trishtimi i fortë.
  5. Duke testuar. Eksperimentoni me situatën e re për të zbuluar se çfarë do të thotë në jetën tuaj.
  6. Vendimi. Një optimizëm në rritje për të mësuar se si të menaxhoni situatën e re.
  7. Integrimi. Pranimi i realitetit të ri, reflektimi mbi atë që keni mësuar dhe dalja në botë si një person i rinovuar.

Sugjeruar për ju: Jeni të ndërvarur? 13 shenja të bashkëvarësisë

Keqkuptime të zakonshme rreth pikëllimit

Për shkak se të gjithë vajtojnë ndryshe dhe për arsye të ndryshme, ndonjëherë mund të ndjeni se procesi juaj i pikëllimit nuk po shkon “sipas normës.”

Por mbani mend, nuk ka asnjë mënyrë të drejtë ose të gabuar për të përballuar një humbje.

Kur shikoni procesin tuaj të pikëllimit ose të dikujt tjetër, këto mendime mund të kalojnë në mendjen tuaj.

1. “Po e bëj gabim”

Një nga keqkuptimet më të zakonshme rreth pikëllimit është se të gjithë e kalojnë atë në mënyrë të ngjashme.

Kur bëhet fjalë për shërimin nga një humbje, nuk ka asnjë mënyrë të saktë për ta bërë atë. Ju mund ta gjeni të dobishme t'i kujtoni vetes se nuk ka “Unë duhet të ndihem kështu.”

Hidhërimi nuk ka të bëjë me kalimin ose ndjekjen e një liste të caktuar hapash. Është një udhëtim shërues unik dhe shumëdimensional.

2. “Unë duhet të ndihem…”

Jo të gjithë i përjetojnë të gjitha fazat e sipërpërmendura apo edhe i kalojnë këto emocione në të njëjtën mënyrë.

Për shembull, ndoshta faza e depresionit ndihet më shumë si nervozizëm sesa trishtim për ju. Dhe mohimi mund të jetë më shumë një ndjenjë tronditjeje dhe mosbesimi sesa një pritje e vërtetë që diçka e papritur do të rregullojë humbjen.

Emocionet e përdorura për të kontekstualizuar fazat e pikëllimit nuk janë të vetmet që do të përjetoni. Mund të mos i përjetoni as ato, dhe kjo është gjithashtu e natyrshme.

Ky nuk është tregues se udhëtimi juaj i shërimit është i gabuar në një farë mënyre. Përvoja juaj shëruese është unike për ju dhe gjithsesi e vlefshme.

3. “Kjo shkon së pari”

Mos harroni, nuk ka asnjë renditje specifike ose lineare për fazat e pikëllimit.

Ju mund të lëvizni përgjatë etapave një nga një ose të shkoni përpara dhe mbrapa. Disa ditë mund të ndiheni shumë të trishtuar; të nesërmen, mund të zgjoheni me shpresë. Atëherë mund të ktheheni në ndjenjën e trishtimit. Disa ditë mund t'i ndjeni edhe të dyja!

Në të njëjtën mënyrë, mohimi nuk është domosdoshmërisht emocioni i parë që do të përjetoni. Ndoshta reagimi juaj i parë emocional është zemërimi ose depresioni.

Kjo është e natyrshme dhe pjesë e procesit të shërimit.

4. “Po zgjat shumë”

Përballja me një humbje është në fund të fundit një përvojë thellësisht personale dhe e veçantë. Shumë faktorë ndikojnë në kohëzgjatjen e saj.

Disa njerëz lundrojnë nëpër pikëllim brenda pak ditësh. Të tjerëve u duhen muaj ose më shumë për të përpunuar humbjen e tyre.

Mund të jetë e dobishme të mos vendosni asnjë afat për procesin tuaj.

Në pikëllim, do të përjetoni disa nga këto emocione në valë intensiteti. Me kalimin e kohës, ju do të vini re këtë ulje të intensitetit.

Nëse ndjeni se emocionet tuaja qëndrojnë ose rriten në intensitet dhe frekuencë, kjo mund të jetë një kohë e mirë për të kërkuar mbështetje profesionale.

5. “Jam në depresion”

Kalimi nëpër fazat e pikëllimit, veçanërisht faza e depresionit nuk është e barabartë me depresionin klinik. Ekziston një dallim midis të pasurit depresion klinik dhe pikëllimit.

Kjo do të thotë që edhe pse disa simptoma mund të jenë të ngjashme, ka ende dallime kryesore midis të dyjave.

Për shembull, në pikëllim, trishtimi i fortë do të zvogëlohet në intensitet dhe frekuencë me kalimin e kohës. Ju madje mund ta përjetoni këtë trishtim në të njëjtën kohë kur gjeni lehtësim të përkohshëm në kujtimet e lumtura nga kohët para humbjes.

Në depresionin klinik, megjithatë, pa trajtimin e duhur, disponimi juaj do të qëndronte negativ ose do të përkeqësohej me kalimin e kohës. Ka të ngjarë të ndikojë në vetëvlerësimin tuaj. Ju rrallë mund të përjetoni ndjenja kënaqësie ose lumturie.

Kjo nuk do të thotë se nuk ka mundësi që të zhvilloni depresion klinik gjatë procesit të pikëllimit. Nëse emocionet tuaja rriten në mënyrë progresive në intensitet dhe frekuencë, kërkoni mbështetje.

Kur të kërkoni ndihmë

Nëse jeni duke përjetuar pikëllim të fortë dhe nuk jeni të sigurt se si të përballeni, kërkimi i ndihmës mund të sigurojë ngushëllim dhe mbështetje.

Çdo arsye që është e vlefshme për ju është një arsye e mirë për të kërkuar ndihmë.

Raste të tjera në të cilat mund të dëshironi të kërkoni ndihmë për përpunimin e humbjes suaj përfshijnë sa vijon:

Nuk jeni vetëm nëse ju ose dikush që njihni po mendon të vetëdëmtohet. Ndihma është e disponueshme. Kontaktoni linjën tuaj lokale të krizës!

Shoket dhe familja

Biseda me miqtë ose të afërmit mund t'ju japë një ndjenjë lehtësimi.

Shprehja verbale e ndjenjave tuaja ndonjëherë mund të çlirojë disa nga trazirat e brendshme që mund të përjetoni.

Ndonjëherë mund të mos keni dëshirë të flisni, por preferoni shoqërinë e heshtur.

Shprehja e nevojave tuaja te të tjerët mund t'i lejojë ata t'ju ndihmojnë në mënyrën se si mendoni se është më e mira për situatën tuaj.

Grupet mbështetëse

Angazhimi në grupe mbështetëse mund të jetë gjithashtu i dobishëm. Ka grupe mbështetëse lokale, si dhe grupe mbështetëse në internet.

Ju mund të lidheni me të tjerët në grup që kanë kaluar ose po kalojnë humbje të ngjashme. Ata gjithashtu mund t'ju drejtojnë drejt burimeve të mëtejshme.

Grupet mbështetëse mund të bëhen gjithashtu një hapësirë e sigurt ku mund të shpreheni pa u ndjerë të gjykuar ose nën presion nëse mendoni se mund të jetë rasti kur flisni me dikë tjetër.

Profesionistë të shëndetit mendor

Këshillimi dhe terapia e pikëllimit janë dy mënyra për të punuar me një profesionist të shëndetit mendor i cili mund të mbështesë procesin tuaj.

Nëse keni sigurim, telefononi siguruesin tuaj për të përcaktuar nëse ky këshillim për pikëllimin mbulohet nga polica juaj dhe, nëse po, në cilat kushte.

Nëse sigurimi juaj nuk mbulon seancat e këshillimit, mjeku juaj i kujdesit parësor mund të jetë në gjendje të ofrojë një mbështetje ose udhëzime.

Nëse nuk keni sigurim shëndetësor ose nuk jeni të mbuluar për këtë shërbim, mund të provoni të kërkoni për një organizatë lokale që ofron këshillim për dhimbjen me një tarifë të ulët ose pa pagesë.

Sugjeruar për ju: Si të shkëputeni emocionalisht nga dikush

Si të ndihmoni dikë që është në pikëllim

Ju keni marrë hapin e parë duke pyetur veten se si ta ndihmoni të dashurin tuaj.

Këtu janë disa mënyra se si mund t'i mbështesni ata tani dhe në të ardhmen.

1. Dëgjoni

Ndoshta një nga trashëgimitë kryesore të Elisabeth Kübler-Ross dhe punës së saj është rëndësia e dëgjimit të personit të pikëlluar.

Ju mund të keni qëllimet më të mira dhe dëshironi të jepni fjalë ngushëlluese. Por në disa raste, mbështetja më e mirë vjen vetëm nga të qenit aty dhe duke e bërë të qartë se je i disponueshëm për të dëgjuar çfarëdo – dhe kurdo – që ata duan të ndajnë.

Pranimi i tij nëse i dashuri juaj nuk dëshiron të flasë me ju është gjithashtu i rëndësishëm. Jepuni atyre kohë dhe hapësirë.

2. Zgjat dorën

Jo të gjithë dinë të ngushëllojnë të tjerët. Mund të jetë frikësuese ose dërrmuese të shohësh dikë që të intereson të ketë një kohë të vështirë.

Por mos lejoni që këto frikë t'ju ndalojnë të ofroni ndihmë ose të jeni atje. Drejtoni me empati, dhe pjesa tjetër do të pasojë.

3. Jini praktik

Kërkoni mënyra për të lehtësuar peshën nga supet e të dashurit tuaj. Eksploroni zonat që mund të kenë nevojë për ndihmë për t'i menaxhuar ndërsa ata përpunojnë humbjen e tyre.

Kjo mund të nënkuptojë ndihmën me përgatitjen e ushqimit, blerjet ushqimore, organizimin e dhomës ose shtëpisë së tyre ose marrjen e fëmijëve të tyre nga shkolla.

4. Mos supozoni

Ju mund të dëshironi të ofroni verbalisht mbështetjen tuaj dhe të jeni të vëmendshëm ndaj çdo gjëje që ju thonë, mund t'i ndihmojë ata të ndihen më mirë. Por shmangni supozimin ose hamendjen "në cilin hap" të procesit që po kalojnë.

Një fytyrë e buzëqeshur ose pa lot nuk do të thotë që ata nuk janë të pikëlluar. Një ndryshim në pamjen e tyre fizike nuk do të thotë se ata janë në depresion.

Prisni që ata të shprehin ndjenjat e tyre dhe shkoni që andej nëse janë gati.

5. Kërkoni për burime

Ju mund të keni qartësinë e mendjes dhe energjinë për të shfletuar grupet dhe organizatat lokale mbështetëse, të telefononi një kompani sigurimesh dhe të gjeni një profesionist të shëndetit mendor.

Vendimi për të kërkuar këtë lloj ndihme varet tërësisht nga personi i pikëlluar. Por mbajtja e informacionit në dorë mund të kursejë kohë sa herë që ata janë të përgatitur ose të gatshëm ta marrin atë.

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “5 fazat e pikëllimit pas një humbjeje”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt PumPum app icon
Coupled by PumPum ® Bëhuni intim me partnerin tuaj